Аржентина отново разплака Нидерландия след дузпи за 1/2-финал в Катар

Аржентина се класира за полуфиналите на Световното първенство по футбол в Катар, след като преодоля Нидерландия след равенство 2:2 в редовното време и продълженията и 4:3 при изпълнението на дузпи. На стадион "Лусаил" "албиселесте" изпусна аванс от две попадения в самия край на редовните 90 минути, но в крайна сметка ликуваха след рулетката на наказателните удари.

Лаутаро Мартинес вкара решителната дузпа за "албиселесте".

Срещата започна равностойно, без сериозни опасности пред двамата вратари - Емилиано Мартинес на южноамериканците, и Андрис Ноперт на "лалетата". Първият точен удар бе на сметката на аржентинците - Родриго Де Пол стреля, но Ноперт се отчете с рутинна намеса. По-добрата игра на двукратните световни шампиони след средата на първата част даде резултат в 35-та минута. Тогава Лионел Меси с гениално подаване намери Нахуел Молина в наказателното поле, а той преодоля Ноперт за 1:0. До края на полувремето Нидерландия така и не успя да отправи точен удар към вратата на Мартинес.

На почивката селекционерът на "лалетата" Луис ван Гаал извърши две промени, като вкара в игра Тон Копмайнерс и Стивън Бергхаус на мястото съответно на Мартен Де Роон и Стивън Бергвайн. Смените не дадоха очаквания резултат и Аржентина получи правото да изпълни дузпа в 73-та минута, когато Маркос Акуня бе фаулиран от Дензъл Дъмфрис. Зад топката застана Меси, който не сбърка за четвъртия си гол на шампионата. Играчите на Лионел Скалони обаче се успокоиха прекалено много и десетина по-късно влезлият от пейката Ваут Вегхорст намали дефицита след точен удар с глава след центриране на Бергхаус. Малко преди края на редовните 90 минути се стигна до спречкване между футболисти на двата отбора. Причина за това стана изритана топка от аржентински футболист по посока скамейката на нидерландците, като главният съдия Матеу Лаос действа соломоновски и раздаде няколко жълти картона. Дълбоко в добавеното 10-минутно продължение на мача нидерландците направиха немислимото и вкараха мача в продължения след страхотно действие на Копмайнерс, който не стреля директно към вратата от пряк свободен удар, а подаде топката към Вегхорст, който отбеляза втория си гол в срещата за 2:2.

В първите 15 минути двата състава не създадоха сериозни положения, но във второто продължение Аржентина натисна в търсене на трето попадение. Само добрите намеси на Ноперт спасиха тима на Ван Гаал от нов гол, като веднъж Върджил ван Дайк отклони с тяло шут на Лаутаро Мартинес, а изстрел на Енцо Фернандес срещна страничния стълб. Така се стигна до рулетката на дузпите, където Нидерландия започна с пропуск на Ван Дайк. От другата страна Меси бе безкомпромисен за втори път от бялата точка, а Бергхаус също видя как дузпата му е отразена от Мартинес. Попадение на резервата Леандро Паредес постави аржентинците под контрол. След точни изпълнения на Копмайнерс, влезлия от пейката Гонсало Монтиел и Вегхорст се стигна до грешка на Фернандес, преди друга смяна на европейците - Люк де Йонг, да върне надеждите на отбора. Те обаче бяха попарени от сигурното изпълнение на Лаутаро, който подпечата билета на Скалони и компания за последните четири в турнира.

"Лалетата" се пребориха за продължения и дузпи, но си тръгват на 1/4-финалите.

Аржентина отново срази Нидерландия след дузпи на Мондиал, като стори същото в Бразилия преди осем години - тогава обаче на полуфиналите. Така стана ясен и първият 1/2-финален сблъсък в 22-то издание на Световното по футбол - аржентинците ще играят с вицешампионите от 2018-а Хърватия, които по-рано през деня елиминираха петкратните първенци на планетата Бразилия също след дузпи. Мачът между "албиселесте" и "шахматистите" ще се играе във вторник, 13 декември, от 21:00 часа българско време. /БГНЕС