Аржентина и Франция определят кой ще е новият световен шампион

Отборите на Аржентина и Франция ще се изправят един срещу друг във финала на Мондиал 2022 в неделя, 18-ти декември, от 17:00 часа българско време. Мачът на стадион „Лусаил“ в едноименния град в Катар ще бъде предаван по БНТ 1, БНТ 3, NOVA и Diema Sport 3.

Двата тима ще се опитат да стъпят на световния връх за трети път в историята си, а Франция е на прага да защити световната си титла от последното първенство на планетата, което не се е случвало от 60 години насам (Бразилия – 1958 и 1962). От своя страна Аржентина загуби два финала след последния си триумф през 1986-та година. Мачът ще бъде исторически по още една причина – той ще е последен на световно първенство за легендата на Аржентина Лионел Меси. Седемкратният носител на Златната топка има шанса да затвърди статута си на най-великия футболист в историята с успех в Катар, който ще му донесе единствения трофей, който му липсва.

От другата страна голямата звезда на „петлите“ безспорно е Килиан Мбапе. Двамата с Меси делят първото място в голмайсторската листа на Мондиал 2022 с пет гола, а Мбапе може да стане двукратен световен шампион едва на 23 години, като той вече има и общо девет гола на Мондиали.

Неприятната новина за Франция е вирусът, който върлува в лагера на тима. Поради заболяването Рафаел Варан, Кингсли Коман и Ибрахима Конате пропуснаха петъчната тренировка на тима, но взеха участие в съботната и най-вероятно ще бъдат на линия. Добрата новина за селекционера Дидие Дешан е, че Адриен Рабио и Дайо Упамекано вече са възстановени от вируса и са на линия. Треньорът на Аржентина Лионел Скалони ще може да разчита на всичките си играчи за решаващия двубой.

Аржентина имаше труден път до финала, като започна участието си на Световното първенство с шокираща загуба от абсолютния аутсайдер Саудитска Арабия, но след това показа класата си при победите над Мексико и Полша, които осигуриха на тима първото място в групата. Меси и компания надвиха трудно Австралия в осминафиналите, след което имаха нужда от дузпи, за да преодолеят съпротивата на Нидерландия, но в полуфиналите бяха категорични срещу Хърватия – 3:0.

Световните шампиони бяха по-убедителни, като спечелиха първите си два мача срещу Австралия и Дания, преди да запишат загуба от Тунис в мач без значение. В осминафиналите Франция победи Полша с 3:1, а в следващия етап надви Англия с 2:1 в тежък мач. „Петлите“ бяха затруднени от Мароко в полуфиналите, но все пак стигнаха до успех с 2:0, за да достигнат втори пореден финал на световно първенство.

Нашият опит ще ни помогне. Наблюдаваме и анализираме играта на Аржентина, имаме точна информация за тях, но те могат и да излязат с различен състав утре. Ние също можем да направим това", коментира селекционерът на Франция Дидие Дешан.

"Знам, че много хора по света, може би дори някои французи се надяват Лионел Меси да спечели световната титла, но ние ще дадем всичко от себе си, за да постигнем нашата цел. Даваме всичко от себе си, за да сме добре подготвени за двубоя. Лионел Скалони също имаше трудности, те загубиха първия си мач, но все още са тук. Нямам конкретни притеснения за мача. Важно е да сме концентрирани и спокойни. Голямата цел е да спечелим титлата“, допълни той.

"Този мач ще бъде Аржентина срещу Франция, повече от Меси срещу Мбапе. Меси се справя много добре, но има много играчи, които могат да решат предстоящия двубой. Ние имаме нашите оръжия, нашите силни страни и мачът ще се реши от нашите играчи, всеки един от тях", заяви треньорът на Аржентина Лионел Скалони.

"Трудно е да се разбере, но футболът е повече от спорт в Аржентина. Емоцията е част от нашата култура, от всичко, което е около нас. За нас е нещо прекрасно и специално да направим хората щастливи. Да видиш феновете радостни е най-голямото вълнение", допълни. аржентинецът.

Всички очакват равностоен мач, като според букмейкърите шансовете на двата тима са напълно изравнени – ставките за победа на Аржентина или Франция се котират на 2.80, докато равенството е с коефициент 3.00. Шансовете да се стигне до дузпи заложните къщи оценяват на 5.00.

Рефер на двубоя ще бъде полякът Шимон Марчиняк. Полският арбитър ръководи до момента два мача в Катар, като случайно и двете срещи включваха двата финалиста. Той бе рефер на мача на световните шампиони от Франция с Дания, завършил 2:1 за „петлите“ и свири победата на Аржентина над Австралия със същия резултат в осминафиналната фаза. Помощници на Марчиняк ще бъдат неговите сънародници Павел Соколницки и Томаш Листкиевич. 41-годишният съдия, назначен от легендарния рефер Пиерлуиджи Колина, е първият поляк, който получава наряд за финал на Мондиал. /БГНЕС