"Артекс" протестират под прозорците на ДНСК

Строителната компания "Артекс", която иска да завърши сградата "Златен век" в квартал "Лозенец", излезе на втори протест. Този път собственици и служители се събраха под прозорците на ДНСК, след като в понеделник протестираха пред регионалното министерство, предаде репортер на БГНЕС.

Протестът се случва въпреки позицията на директора на дирекцията арх. Влади Калинов, който заяви, че спира строежа им заради изтекло през 2020 година разрешително за строеж.

В понеделник Калинов съобщи, че строителната площадка е била открита на 11.01.2010 г., а разрешението е издадено през 2007 г. и е било презаверявяно през 2012 г. "Разрешението е изтекло през януари 2020 г.", уточни той, позовавайки се на извършената проверка по случая. Той обясни, че към настоящия момент от фирмата трябва да премахнат един етаж, който е изграден, след изтичане на разрешителното. Арх. Калинов обясни, че е издаден констативен протокол, който може да се обжалва в рамките на 7 дни, след което се издава заповед за спиране на строежа.

Управителят на дружеството Пламен Мирянов (младши – бел. ред.) се обърна към всички институции и заяви, че случилото се вчера е много притеснителен знак и увери, че те ще защитят правата си в съда, а държавата ще носи отговорност.

По думите му фирмата им се използва за разчистване на междуличностни битки.

Мирянов за пореден път увери, че разрешителното им за строеж е валидно най-рано до 2022 г. и поиска времето, изгубено в съдебни битки, да им бъде признато и срокът на разрешителното им за строеж да бъде удължено с този срок.

Весела Мирянова пък каза на служителите на компанията, че трудностите дават сила на доброто и е убедена, че те ще победят и „Златен век“ ще има.

Собственикът и председател на съвета на директорите на „Артекс Инженеринг" арх. Пламен Мирянов се обърна към президента Румен Радев и го помоли да се намеси в казуса, като съдейства, спрямо компетентностите му, в разрешаването на казуса. Арх. Мирянов коментира още, че уважава директора на ДНСК арх. Влади Калинов и е убеден, че той и служебният регионален министър Виолета Комитова са подведени от недобросъвестни и некомпетентни съветници.

„Аз уважавам самите ръководители на тези учреждения“, заяви той и поясни, че те са подведени, защото по тогава действащия закон това разрешение за строеж е имало 5 години давност и следва разрешението да е изтекло през 2015 г.

Архитектът призова институциите на диалог с тях и спорът да бъде разрешен, като се признае истинската валидност на строителното разрешително – 2022 г., без да се стига до завеждане на ново дело в съда и сезиране на Европейския съд.

„Те имат една екзотична теза, която е внушена от недобросъвестни съветници и ги моля внимателно да я разгледат. Разрешителното, те считат, че е започнало да тече от 2010 г. След 2010 г. има още един важен момент, че 2012 г. Столичната община презаверява разрешението за строеж, за което се плаща съответната такса. Инвеститорът плаща такса и удължава разрешението си за строеж и от тогава започва да тече разрешението за строеж“, обясни той и уточни, че тези факти са признати и потвърдени и от Върховния административен съд.

В отговор на въпрос на БГНЕС, собственикът поясни, че те действително са внесли писмо, с което са изтеглили таксата за презаверяване на разрешителното им за строеж през 2017 г., защото тогава е влязла в сила поправката „Артекс”.

„В същия момент влезе в сила законът. И ние позовавайки се на новия закон, за нашия размер компания една такса в Столичната община не е проблем. Ние никога не искаме да спестяваме, това не е в нашата политика. В случая бяха 280 000 - 290 000 лв. Това е позоваване на новия закон и това, което се е случвало тогава е отново недобросъвестно отношение на общината, която не придвижва нашите документи. Ние пускаме молба и ние вярваме в институциите, че те трябва да вършат тяхната работа своевременно и в законови срокове“, коментира собственикът и уточни, че препоръката им за това действие е по съвет на юридическите им съветници.

Арх. Мирянов уточни, че в момента тече работа на обекта и все още не е издадена заповед за спирането на обекта. Той призова също така и за организирането на кръгла маса, на която да бъдат изяснени данните и фактите, като по този начин и в присъствието на медиите, те търсят някакъв вид арбитраж, който да помогне в разрешаването на спора.

Той заяви още, че ще излизат на протест всеки ден докато не бъдат чути и, за да защитят както техните права, така и тези на България, и това е време, в което ДНСК може да преразгледа, по техните думи, грешното си решение. /БГНЕС