"Артекс" на протест пред МРРБ: Оставете ни да довършим "Златен век в този век"

Служители на строителната компания "Артекс" излязоха на протест пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството тази сутрин с настояване институциите да преразгледат решението си и да им позволят да завършат сградата на "Златен век" в столичния квартал "Лозенец", предаде репортер на БГНЕС.

С лозунги: "Искаме да си свършим работата на "Златен век" в този век", "Не участваме в предизборни борби! Не сме сменяли партии! Само градим! - работници и служители на компанията огласиха министерството.

Арх. Пламен Мирянов-младши увери, че всичко е законно покрай строежа им и те облагородяват района, а не му вредят.

Той коментира, че радостта им от справедливото решение на ВАС, което потвърждава, че разрешителното им за строеж е валидно, е продължила кратко, защото са научили от медиите, че ДНСК отново разглежда вариант строежът на сградата да бъде спрян.

„Ние не се съгласяваме с това. Това е пълно незачитане на принципите на правовата държава, административен произвол и незаконосъобразен акт“, заяви арх. Мирянов.

По думите му твърдението на институциите, че строителното им разрешение е валидно до 2020 г. не е вярно и уточни, че то е във валидност до 2022 г. и добави още, че заради съдебните битки две години не са могли да строят и според него това време трябва да им бъде зачетено, тъй като те са спечелили делото.

„Те взимат теза, която е по-удобна за тях и е удобна, за да успокоят масите, политици, за да направят своите политически кампании. Могат винаги да вземат и другата теза, но не искат. Самият управител на ДНСК казва, че знае другата теза, но не иска да я вземе, защото тя е неудобна“, коментира още той.

Арх. Мирянов обясни, че е имало проверки на обекта им в „Лозенец“ и те са завършили без да открият нарушения. „Те не могат да се захванат за нищо. Единственото, което взимат като казус е това разрешение“, подчерта той и добави, че твърдението на районния кмет Константин Павлов, че нямат разрешително за строеж е абсурдно и е клевета.

Стана ясно още, че протестите им продължават, защото трябва да бъдат чути.

Мирянов коментира, че на техния протест има над 500 души, а демонстрациите на гражданите от ИК „Лозенец“ са били подкрепени от 20 души.
„Огледайте се. Има някаква истина. Тя е само една, нека да я спазим“, заяви арх. Мирянов и каза, че ако се наложи ще търсят правата си в съда.
От думите му стана ясно, че милиони са загубите на „Артекс” за времето, в което строежът е бил спрян и не може да си обясни кой и защо има против една висока сграда, която ще бъде културен център и защо е против да има нови работни места.

„Защо ги дразни да има църква на върха. Това не е за наша слава, това е за слава на Господа. Кръстът Господен ще бъде издигнат на най-високата точка на квартала. Ние не искаме нищо лошо, само доброто за „Лозенец“ и София“, подчерта той и добави, че тяхната сграда не засенчва други, тъй като се извисява на север. /БГНЕС