Арсенал срази Тотнъм и се утвърди на върха във Висшата лига

Арсенал надигра Тотнъм с 3:1 у дома в поредното издание на дербито на северен Лондон в мач от деветия кръг на английската Висша лига. На „Емиратс“ възпитаниците на Микел Артета удариха „шпорите“ след по-силна игра за седмата си победа от осем изиграни срещи.

Гранит Джака вкара третия гол във вратата на Юго Лорис.

Домакините започнаха по-активно сблъсъка и Габриел Мартинели отправи опасен изстрел по посока вратата на Юго Лорис. От другата страна, Ричарлисон предизвика спасяване на Аарън Рамсдейл, като имаше известни съмнения за засада при центрирането в наказателното поле на „артилеристите“. „Топчиите“ поведоха в резултата в 20-та минута, когато Бен Уайт подаде по земя към Томас Партей, който с премерен шут не остави шансове на Лорис за 1:0. Десетина по-късно обаче гостите възстановиха паритета от дузпа, отсъдена за нарушение на Габриел срещу Ричарлисон. Зад топката застана Хари Кейн, който комфортно преодоля Рамсдейл за 1:1.

Малко след началото на втората част обаче Габриел Жезус върна преднината на Арсенал, а в 62-та Емерсон Роял от „шпорите“ пое преждевременно към съблекалните след опасно влизане срещу Мартинели. След преразглеждане от Системата за видеоповторение (ВАР), първоначално показаният директен червен картон от главния съдия Антъни Тейлър бе потвърден и така тимът на Антонио Конте остана с десет души на терена. Съперниците им се възползваха скоро от това, когато Гранит Джака с остър изстрел парира Лорис за крайното 3:1.

В класирането Арсенал се утвърди на върха с 21 точки, на четири пред Тотнъм. Шампионите от Манчестър Сити, които приемат утре градския съперник Юнайтед, могат отново да съкратят разликата до върха на само един пункт. За Арсенал и Тотнъм предстоят първо ангажименти в Европа преди завръщане на домашната сцена. „Артилеристите“ са последователно домакини на Будьо/Глимт и Ливърпул, докато „шпорите“ гостуват първо на Айнтрахт Франкфурт, а след това и на Брайтън. /БГНЕС