Арсенал обърна Тотнъм в дербито на северен Лондон

Арсенал надигра у дома Тотнъм с 2:1 в поредното издание на дербито на северен Лондон от 28-ия кръг на английската Висша лига.

Домакините започнаха без Пиер-Емерик Обамеянг в състава си, след като преди първия съдийски сигнал мениджърът Микел Артета разкри, че габонецът е оставен на резервната скамейка поради нарушаване на дисциплинарния правилник. Това стимулира „артилеристите“ и те уцелиха гредата чрез Емил Смит-Роу. С единствения си точен удар за първата част „шпорите“ поведоха в резултата. Ерик Ламела, заменил по-рано контузения Хюн Мин Сон, с изящно изпълнение с пета в стил „рабона“ изненада Бернд Лено и вкара един от головете на сезона в Премиършип.

До края на полувремето домакините продължиха да натискат и след нова греда, този път на Седрик Соареш, тимът стигна заслужено до равенство след попадението на Мартин Йодегор. Норвежецът стреля, а топката се отклони от крака на Тоби Алдервейрелд. След почивката Арсенал стигна до пълен обрат след гол на Александър Лаказет. Френският нападател се разписа от дузпа за нарушение срещу самия него на Давинсон Санчес. Само в рамките на шест минути Ламела си изкара два жълти картона и остави Тотнъм в намален състав.

Противно на логиката, Арсенал се прибра в защита и трябваше да трепери до края на мача въпреки численото си преимущество. Първо, гол на Хари Кейн с глава бе отменен правилно заради засада. „Шпорите“ продължиха да бъдат по-активни и да натискат, като отново Кейн бе близо до гола, но изстрелът му от пряк свободен удар срещна гредата. При рикошета топката попадна в Санчес, който стреля, но Габриел изчисти с глава решително. До края отново Кейн имаше шанс да вкара от пряк свободен удар, но бе неточен и така Артета постигна първа победа в градското дерби на северен Лондон срещу Тотнъм.

В класирането Арсенал има 41 точки, докато „шпорите“ са с 45, на шест от четвъртия Челси. В следващите си мачове „артилеристите“ гостуват на Уест Хем, който заема петата позиция с 48 пункта, докато Тотнъм пътува до Бирмингам за визита на Астън Вила. /БГНЕС