Яростна атака над Николаев; руски войски в Мариупол; Зеленска призова църквите да помогнат

Яростна атака над Николаев; руски войски в центъра на Мариупол; Зеленска призова църквите да помогнат. Агенция БГНЕС обобщава най-важните акценти от събитията в Украйна през последното денонощие.

- Украйна призовава Китай да осъди "руското варварство" -

Украйна призова Китай да се присъедини към Запада в осъждането на "руското варварство", след като САЩ предупредиха Пекин за последствията, ако подкрепи атаката на Москва срещу страната. „Китай може да бъде важен елемент на глобалната система за сигурност, ако вземе правилно решение да подкрепи коалицията на цивилизованите страни и да осъди руското варварство“, написа в Туитър помощникът на президента Михайло Подоляк.

- Хиперзвукови оръжия -

Русия призна, че е използвала хиперзвукови ракети за първи път в Украйна, за да унищожи място за съхранение на оръжие в западната част на страната. Хиперзвуковите ракети летят по-бързо от скоростта на звука и могат да маневрират по време на полет, което ги прави трудни за проследяване и прихващане. Руското министерство на отбраната съобщи, че е използвало технологията, за да нанесе удар по подземен оръжеен склад в село Делятин, на около 100 километра от границата на Украйна с Румъния.

- Въздушни удари над Николаев -

Интензивна атака с въздушни удари имаше през целия ден в град Николаев. Тя идва ден след ужасяващата атака на военна казарма в южния украински град. При нападението загинаха най-малко 50 военнослужещи. Общо 200 украински войници са спали в поделенията по това време. Все още няма официален брой на загиналите.

- Руснаци в центъра на Мариупол -

Русия казва, че нейните сили са пробили отбраната на обсаденото южно пристанище Мариупол. Кметът на града потвърди, че украинските и руските сили водят престрелки в сърцето на южното пристанище, което е подложено на безмилостни обстрели.

- Зеленски критикува Nestle и швейцарски банки -

В обръщение на живо към присъствашите на антивоенен митинг в Берн, Швейцария, президентът Володимир Зеленски разкритикува фирми, включително Nestle, че поддържат обичайния си бизнес с Русия, „въпреки че децата ни умират“. Президентът призова банките в страната да замразят средства, принадлежащи на елита на Кремъл.

- Япония притиска Индия да действа -

Японският премиер Фумио Кишида призова индийския президент Нарендра Моди да заеме по-твърда позиция по отношение на руската инвазия в Украйна. При съвместно изявление след разговорите в Делхи Индия така и не осъди действията на Москва.

- "Стотици" все още са в капан в театъра -

Спасителите продължават да търсят хора, блокирани в бомбоубежище под останките на сградата на театъра в Мариупол. Той бе сринат до основи от руската армия. Президентът Зеленски съобщи, че 130 души са били спасени, но и че "стотици" все още са в капана на развалините. Бомбардировката на театъра бе в сряда.

- "Време е да се срещнем", казва Зеленски -

Зеленски призовава за спешни разговори с Русия, заявявайки че те са „единственият шанс за Русия да минимизира щетите, нанесени със собствените й грешки“. Зеленски настоя за преки преговори с руския президент Владимир Путин. Москва пък твърди, че няколко кръга от преговори са постигнали напредък по едно от ключовите й искания - Украйна да стане неутрална държава. Киев, който настоява за международни гаранции за сигурност, отрича, че позицията му се е променила.

- Байдън предупреждава Си -

Президентът на САЩ Джо Байдън размаха пръст на китайския си колега Си Дзинпин, като му изложи "последиците" от всякаква подкрепа за Русия във войната й срещу Украйна, съобщи Белият дом. По време на първия им разговор след руската инвазия, продължил почти два часа, Си каза, че войната "не е в ничии интерес", но не показа признаци да има желание да се присъедини към санкциите срещу Русия.

- Стачки близо до летището в Лвов -

Руските сили унищожиха завод за ремонт на самолети близо до летището в Лвов. При атаката няма пострадали, каза кметът Андрий Садовий в приложението за съобщения Telegram. Западният град е само на 70 километра от границата с Полша, членка на НАТО.

- "Тежка" ситуация на изток -

ООН предупреди, че хуманитарните нужди стават все по-неотложни в Източна Украйна, с потенциално фатална липса на храна, вода и лекарства в обсадените градове като Мариупол и Суми.

- 3,3 милиона бежанци -

Повече от 3,3 милиона бежанци вече са избягали от Украйна след руската инвазия, докато близо 6,5 милиона се смятат за вътрешно разселени в страната, съобщи агенцията на ООН за бежанците.

- Призив към църквите -

Първата дама на Украйна Олена Зеленска призовава Световния съвет на църквите да помогне за организирането на "истински" хуманитарни коридори. /БГНЕС