Археолози изследваха бита на средната класа в Помпей

Археолозите са изследвали бита и обзавеждането на къщите на древните обитатели на Помпей от средната класа. Това съобщава Phys.org, позовавайки се на пресслужбата на архитектурния комплекс. За първи път къщата или domus (както са я наричали помпейците) е открита през 2018 г. Големите наскорошни разкопки в Помпей бяха съсредоточени върху сградите на представителите на висшата класа. Сега учените и посетителите на комплекса имат възможност да изучават живота на по-обикновени граждани.

@БГНЕС

В двора експертите успяха да открият изключително богато украсена цистерна. Но очевидно собствениците не са имали достатъчно средства, за да украсят по един и същи начин и петте стаи в къщата. Една от стаите е с неизмазани стени и глинен под, вероятно за склад. В спалнята имаше останки от рамка за легло със следи от плат от възглавница, както и останки от дървен сандък с отворен капак. В него имаше маслена лампа, украсена с барелеф, изобразяващ древногръцкото божество Зевс, превръщащ се в орел. Наблизо имаше малка кръгла маса с три крака. Освен това са изкопани фрагменти от голяма чиния с изумрудени и кобалтови рисунки и добре запазена кадилница.

@БГНЕС

В двора експертите успяха да открият изключително богато украсена цистерна, но очевидно собствениците не са имали достатъчно средства, за да украсят по един и същи начин и петте стаи в къщата. Една от стаите е с неизмазани стени и глинен под, вероятно за склад. В спалнята имаше останки от рамка за легло със следи от плат от възглавница, както и останки от дървен сандък с отворен капак. В него имаше маслена лампа, украсена с барелеф, изобразяващ древногръцкото божество Зевс, превръщащ се в орел. Наблизо имаше малка кръгла маса с три крака. Освен това са изкопани фрагменти от голяма чиния с изумрудени и кобалтови рисунки и добре запазена кадилница. /БГНЕС