Арх. Стефан Стефанов: Ще включа гражданите в управлението на общината

Проблемите на София не са партийни, те нямат цвят – син, червен или какъвто и да било. Цветът на София и най-вече на „Младост” е сив. Това е цветът на нашите проблеми – сиви улици, прах и мръсотия. Това заяви независимият кандидат за кмет на район „Младост” арх. Стефан Стефанов, който откри предизборната си кампания и отвори предизборния си щаб, предаде репортер на БГНЕС.

„Акцентите в предизборната ми кампания са свързани с до болка познатите ни проблемите с инфраструктурата – липсата на тротоари, улици, места за паркиране, проблемите със застрояването”, посочи кандидатът за кмет и подчерта, че за разлика от другите, които казват, че ще спрат презастрояването, той знае как това може да се случи по законен път.

„Генезисът на проблема е, че районните кметове през големия продават наши общински имоти и по този начин инвеститорите искат върху тях да построят сгради. Второто нещо, което се случва е реституцията, която все още не спира. 30 години след започване на демократичните процеси тя продължава. Всеки изминал ден се появяват нови собственици, които предявяват претенции за имоти. Това са единствените свободни парчета земя, на които може да създаваме инфраструктура – детски градини, училища. И на последно място, трябва да се спре с порочната практика кметовете на райони да бъдат принуждаване да даряват имоти в активите на „Софийски имоти”, които ги разпродават”, заяви арх. Стефанов.

Според него ако изчезнат тези три крадливи схеми, тогава вече ще може да започне създаването на необходимата инфраструктура, както и да обезщетяват проблемните терени.

Арх. Стефанов ще разрешава и текущи проблеми като акцентира, че най-новият е преместеният от ул. „Пиротска” в „Младост 1“ Център по наркомании. Той е категоричен, че мястото му не е там, защото е в близост до училища и детски градини. Кандидатът за кмет на района обеща, ако бъде избран, центърът ще бъде преместен в най-кратки срокове.

Важен елемент от програмата на арх. Стефанов е съживяването на културния живот в общината. „В „Младост” културата е ударила дъното. Нямаме културен център, нямаме събития, не може да създадем програми, за да събудим хората. В района има страшно много хора, за които културата е важен приоритет в живота”, каза той.

Кандидатът за кмет обеща, че ще включи гражданите в управлението на общината, създавайки работни групи. Те ще кажат кои са най-големите проблеми и ще посочат срок, в който да бъдат разрешени.

„Ще работим изключително много с етажните собствености и активните граждани на миникварталите, които през първите три месеца ще направят мониторинг и ще преброят колко метра тротоари липсват, колко улични платна липсват, колко паркоместа са необходими, какви са проблемите, свързани с нечистотата, с липсата на детски площадки, нужда от ремонти. Те са хората, които ще ни дадат фокуса през първите три месеца. С тях ще направим за целите четири години на мандата ми програмата и ще заложим конкретни срокове. Те ще са тези, които ще участват след това в създаването и правенето на проектите, конкурсите и самото изпълнение. Те ще участват и в контрола по изпълнението на всички неща, които ще се случват при нас, за да може реално гражданите да имат контрол върху кмета”, заяви арх. Стефанов.

Сред приоритетите са разкриването на втора млечна кухня в „Младост”, изграждане на парк „Въртопо”, който е с мащабите на „Южния парк”, както и цялостна финансова ревизия на общината.

Арх. Стефанов пое ангажимент, ако бъде избран за кмет, до края на годината да открие поне три паркинга с капацитет от над 100 места. /БГНЕС