Арест на хакери за кражба на криптовалута от знаменитости за 100 млн. долара

10 хакери са арестувани по подозрение за кражба на криптовалута на стойност 100 милиона долара от известни личности, съобщи Европол.

На 9 февруари са били извършени осем ареста вследствие на предишни два.

Чрез хакване на телефонни номера престъпниците са откраднали над 100 милиона долара в криптовалути, като са получили достъп и са поели контрол над приложенията им или акаунтите чрез промяна на паролите. Това им позволило да крадат пари, криптовалути и лична информация, включително контакти, синхронизирани с онлайн акаунтите. Арестите са в резултат на международно разследване на поредица от атаки за размяна на сим карти, насочени към високопоставени жертви в САЩ. Тези арести са последвали по-ранни в Малта (1) и Белгия (1) на други членове, принадлежащи към същата престъпна мрежа.

Според прессъобщение на Европол, „нападенията, организирани от тази престъпна банда, са били насочени към хиляди жертви през 2020 г., между които известни влиятелни лица в интернет, спортни звезди, музиканти, певци и техните семейства“.

Този тип измами е известен като „размяна на сим“ и е идентифициран като ключова тенденция във възхода на заплахата от организирана престъпност в интернет. Те включват киберпрестъпници, които поемат контрол над използването на телефонния номер на жертвата, като по същество деактивират нейната SIM карта и пренасят определен номер на въпросния SIM, принадлежащ на член на престъпната мрежа.

Това обикновено се постига чрез експлоатация от престъпниците на доставчиците на телефонни услуги, с цел да извършат размяната от тяхно име, или чрез корумпиран вътрешен човек или техники за социално инженерство.

Това международно разследване е от година, проведено съвместно от правоприлагащите органи от Обединеното кралство, САЩ, Белгия, Малта и Канада, с международна дейност, координирана от Европол.

Не само знаменитости са атакувани. Всеки с мобилен телефон може да стане жертва на размяна на сим.

Европол публикува няколко съвета, които ще ви помогнат да останете на крачка пред престъпниците:

Поддържайте софтуера на вашите устройства актуален

Не отговаряйте на подозрителни имейли и не се ангажирайте по телефона с обаждащи се, които изискват ваша лична информация

Ограничете количеството лични данни, които споделяте онлайн

Опитайте се да използвате двуфакторно удостоверяване за вашите онлайн услуги, вместо да изпращате код за удостоверяване чрез SMS

Когато е възможно, не свързвайте телефонния си номер с чувствителни онлайн акаунти. /БГНЕС