Денвър удари пръв във финала на НБА, Йокич с пореден трипъл-дабъл

Денвър Нъгетс поведе в битката за титлата в НБА, след като в първия мач от финалната серия се наложи със 104:93 над Маями Хийт като домакин. След 47 години чакане, градът най-после видя мач за титлата в НБА, а надеждите са големи, след като отборът е фаворит в серията. Хийт не трябва обаче да бъдат подценявани, след като елиминираха два от най-добрите отбори през сезона - Милуоки и Бостън по пътя си.


Звездата на Денвър Никола Йокич направи поредния си силен двубой. Той завърши с 27 точки, 14 асистенции и 10 борби. Това е деветият му трипъл-дабъл от началото на елиминационната фаза. 28-годишният сърбин вече има 15 трипъл-дабъла в плейофни срещи, с което е на трето място във вечната класация по този показател. С повече са само Меджик Джонсън (30) и Леброн Джеймс (28).

Джамал Мъри добави 26 точки и 10 асистенции за победата на Денвър. Така Йокич и Мъри станаха едва втората двойка съотборници в историята на НБА, които вкарват поне по 25 точки и правят по 10 асистенции във финален мач на НБА. Другите са Меджик Джонсън и Джеймс Уърти от Лос Анджелис Лейкърс през 1987 г.

Аарън Гордън от Нъгетс вкара 16 точки (12 от тях през първата четвъртина), а Майкъл Портър-джуниър завърши с 14 точки и 12 борби. Бам Адебайо се отличи с 26 точки и 13 борби за Маями, но усилията му се оказаха недостатъчни за „горещите“. Джими Бътлър добави 13 точки за Хийт.

Вторият мач от финалите на НБА ще се играе в Денвър на 5 юни (понеделник) от 3:00 часа рано сутринта българско време. След това серията се мести в Маями за две срещи – на 8 и 10 юни. /БГНЕС