Арабаджиеви са задържани в имот на Георги Семерджиев край Барселона

Условно, до началото на април фактическото предаване на семейство Арабаджиеви може да се осъществи. Това стана ясно от думите на говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова, предаде репортер на БГНЕС.

снимка/архив Ветко Арабаджиев

Днес стана ясно, че обявените за издирване Ветко и Маринела Арабаджиеви са задържани в Испания. За тях има издадена европейска заповед за арест и европейска заповед за разследване. Те са обвинени задочно за участие в организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари.

Днес, в 8.45 часа, Ветко и Маринела Арабаджиеви са установени в жилище, в Кабрера де Мар, в близост до Барселона. Жилището е ползвано от българския гражданин Георги Семерджиев, известен у нас като Жоро Шопа, съобщи Румяна Арнаудова.

Тази сутрин два екипа от испанските съдебни власти са предприели действия и са влезели в съответния имот. На място са задържани Арабаджиеви и Семерджиев, каза още тя и уточни, че Семерджиев е задържан по искане не на българските, а на швейцарските власти.

Предстои българската прокуратура да преведе европейската заповед за арест на испански език и да се премине по съответния законов ред и представяне на документите на испанските власти, за да могат Арабаджиеви да бъдат екстрадирани у нас.

Най-краткия срок, в който могат да бъдат върнати в България, предполагам, че ще се случи за не повече от половин месец, каза още Арнаудова. /БГНЕС