Япония забрани износа на над 400 стоки за Русия

От днес в Япония влязоха в сила санкциите, наложени във връзка с одобреното на 26 септември правителствено решение за налагане на забрана за износ на стоки, свързани с производството на химическо оръжие в Руската федерация.

Фумио Кишида, премиер на Япония

Списъкът със стоки включва 73 вида химикали, включително хлор, метанол, ацетон, етилен и натриев хипохлорит. Освен това е забранен износът на 16 вида химическо оборудване, като центрофуги, топлообменници и кондензатори.

Японските власти вече одобриха няколко пакета от ограничителни мерки срещу Русия заради войната в Украйна. Индивидуални санкции бяха наложени на общо над 700 души от Русия, Беларус, Донецката и Луганската народна република, както и на над 200 руски и беларуски компании и организации. Освен това Япония замрази активите на Otkritie Bank, Novikombank, Sovcombank, VTB, Rossiya Bank, Promsvyazbank, VEB.RF, Sberbank и Alfa Bank, както и на около 40 руски организации и компании.

Списъкът на забранения износ включва повече от 400 артикула, сред които полупроводници, оборудване за морска и авиационна сигурност, телекомуникационно оборудване, комуникационно оборудване, военни продукти, включително оръжия, софтуер, оборудване за петролни рафинерии, камиони, самосвали, булдозери, железопътни локомотиви, машини за обработка и друго електрическо оборудване, използвано в промишлеността. Има забрана за доставка на луксозни стоки за Русия, включително автомобили на стойност над 6 милиона йени (около 49 000 долара), както и забрана за внос на злато от Русия./БГНЕС

Токио / Япония