Япония шокира Китай за историческо първо олимпийско злато в тениса на маса

Японската смесена двойка Юн Мидзутани и Мима Ито спечели първото в историята на страната олимпийско злато от тениса на маса, слагайки край на китайската доминация след обрат на домашна земя.

Мидзутани и Ито спряха хегемонията на Китай в тениса на маса на Олимпийски игри.

Китай бе триумфирал с всяка олимпийска титла в спорта след победата на корееца Рю Сюн Мин на Игрите в Атина през 2004, но Син Сю и Шъуън Лиу изпуснаха преднина от два гейма във вълнуващ финал в Токио. Мидзутани и Ито дръпнаха с 8-0 в решителния гейм и спечелиха след ретур в мрежата на Сю, като японският тандем победи след 5-11, 7-11, 11-8, 11-9, 11-9, 6-11, 11-6. Лиу и Сю, действащите световни шампиони, бяха шокирани от поражението си. Победата качи Япония и на върха в класирането по медали на Олимпиадата с осем златни отличия, с едно повече от САЩ.

Преди това, Китай бе спечелил забележителните 28 от 32 златни медала в историята на олимпийския тенис на маса и бе считан за нова категорична кампания в японската столица. „Губили сме толкова много пъти от Китай на Олимпийските игри и Световните първенства, но си отмъстихме на Игрите в Токио, толкова съм щастлив“, каза Мидзутани.

Вторите поставени японци бяха близо до отпадане на четвъртфиналите в неделя срещу германското дуо Патрик Франциска и Петриса Соля, но спасиха седем мачбола за победа с 16-14 в седмия гейм. Смесените двойки се проведоха за първи път на Олимпийски игри. „Толкова съм щастлива. Бях способна да го направя до края без да се отказвам. Насладих се на играта си по време на целия мач“, сподели 20-годишната Ито.

Японският тандем спечели с 5-11, 7-11, 11-8, 11-9, 11-9, 6-11 и 11-6.

Тайванският тандем Чен И Чин и Лин Юн Джу се окичи с бронза след чист успех над френската двойка Еманюел Лебесон и Юан Дзя Нан с 11-8, 11-7, 11-8 и 11-5. /БГНЕС