Япония ще разследва "пропуски в сигурността" при атаката срещу Абе

Националната полицейска агенция на Япония (НПА) обяви, че ще започне разследване дали е имало "пропуск в сигурността" при въоръженото нападение, при което загина бившият японски министър-председател Шиндзо Абе.

Според съобщения в японската преса НПА е заявила, че полицията в град Нара, където Абе беше нападнат, е подготвила план как да гарантира сигурността на бившия министър-председател, докато той е в града. НПA съобщи, че по време на речта на Абе са дежурили полицийските екипи на Нара и Токио.

Обръщайки внимание на това, че полицията и въоръжените служители по сигурността, които защитават Абе, не са успели да предотвратят нападението, НПA заяви, че мерките за сигурност на Абе ще бъдат преразгледани и че ще започне разследване за това дали в атаката е имало "пропуск в сигурността".

Междувременно служител на НПA, пожелал анонимност, заяви, че решението за сигурността е взето при отчитане на други възможности, включително възможността за нападение отзад.

Длъжностното лице заяви, че при инцидент като този ще трябва да се провери адекватността на сигурността.

От друга страна, силите за сигурност не са предоставили информация за броя на полицаите или служителите по сигурността, които са били на служба на събитието, на което е говорил Абе.

Бившият японски министър-председател Абе беше прострелян в гърдите по време на речта си на събитие на открито в подкрепа на предизборната кампания на кандидата на Либерално-демократическата партия в град Нара.

Японската държавна телевизия NHK съобщи, че Абе, който е бил настанен в болница с тежки наранявания след нападението, е починал. /БГНЕС