Япония ограничава достъпа на чуждестранни студенти до ключови технологии

Японското правителство възнамерява да ограничи достъпа на чуждестранни студенти, обучаващи се в страната, до технологии, които са ключови за отбранителната индустрия или да са свързани с гарантиране на националната сигурност, съобщи бизнес вестникът „Nikkei”.

Фумио Кишида, министър-председател на Япония

Отбелязва се, че японските университети ще трябва да получат одобрение от Министерството на индустрията, преди да дадат достъп на чуждестранни студенти до образователни програми, свързани с определени технологии, които са ключови за страната. В същото време затягането на правилата ще засегне чуждестранните студенти, които може да са под пряко или косвено правителствено влияние на други държави – по-специално, ако повече от 25% от доходите им са финансирани от чужда държава.

През 2017 г. китайски студент в университет в Токио наруши закона, като пренесе инфрачервена камера за самолети в Китай през Хонконг. Много японски университети, които работят върху създаването на най-новите модерни технологии, свободно записват чуждестранни студенти и провеждат доста повърхностно проучване преди записването. Това, според вестника, предизвиква сериозно безпокойство сред властите в Япония. Очаква се до края на тази година да бъдат направени промени в законодателството./БГНЕС

Токио / Япония