Януш Бугайски: Превъоръжаването на Сърбия обслужва Русия и Китай

Военното укрепване на Белград е политическа акт, който иска да покаже, че Сърбия е най-силната регионална държава и има мощни съюзници в лицето на Русия и Китай. Това превъоръжаване е заплаха за съседните държави, които трябва да преразгледат своите военни способности. Колкото повече Република Сръбска и нейните лидери се стремят към отделяне, толкова повече САЩ ще стоят зад запазването на териториалната цялост на Босна и Херцеговина. Москва ще се опита да използва слабостите в новата германска коалиция, за да посее разделение между Вашингтон и Берлин. Това заяви Януш Бугайски, старши сътрудник във вашингтонската фондация „Джеймстаун“ и експерт по Балканите, предаде БГНЕС.

Бугайски коментира поканата, която Сърбия най-накрая получи за срещата на върха за демокрация (9-10 декември), организирана от президента на САЩ Джо Байдън.

Беше решено на срещата на върха на демокрациите да бъдат поканени няколко изостанали демокрации, защото са важни съюзници и тяхното изключване от разговорите би изпратило отрицателен сигнал за незаинтересованост или пренебрежение, каза анализаторът.

Сърбия и Косово са поканени отчасти, за да покажат, че могат да постигнат напредък в двустранните си отношения, наред с демократичното развитие. „Участието на Сърбия в срещата на върха показва също, че страната принадлежи към трансатлантическата общност, а не към руската имперска Евразия”, подчерта Бугайски пред "Данас".

Международният институт за сигурност в Белград обяви, че през януари САЩ ще наложат санкции на лица от Балканите по силата на Закона Магнитски, като се очаква в списъка да попаднат имена от политиката и бизнеса в Сърбия, Република Сръбска, Черна гора и Косово.

До момента все още никакви имена не са оповестени публично, но ако се съберат достатъчно доказателства, санкциите може да се насочат срещу политици и бизнесмени, замесени в мащабна корупция, организирана престъпност или минали репресии и военни престъпления, каза още Бугайски. Те може да включват забрана за пътуване в САЩ, замразяване на активи в банки на Запад и конфискация на активи в САЩ.

Отговорността за престъпни и дестабилизиращи дейности трябва да помогне за развитието на върховенството на закона и плуралистичната демокрация във всяка балканска държава, категоричен е анализаторът.

снимка/архив: Александър Вучич и Сергей Лавров

По отношение на бързо въоръжаващата се Сърбия, според експерта по-малките ѝ съседи не само трябва да бъдат загрижени, но следва да преразгледат своите отбранителни позиции и военни способности. Голяма част от оръжията в Сърбия се доставят от Русия и Китай и не са с достатъчен обем или качество, за да се противопоставят на силите на САЩ или НАТО, но могат да бъдат използвани в случай на локални или малки по мащаб войни в Босна, Черна гора или Косово.

По-голямата част от военното укрепване на Белград е политически акт, който цели да демонстрира, че Сърбия е най-силната регионална държава и има мощни съюзници в лицето на Русия и Китай. По този начин Белград обслужва интересите на Москва и Пекин в насочването на силата си срещу Запада, подчерта Бугайски.

Експертът говори и за готовността на САЩ да инвестират достатъчно политически капитал за стабилизирането на Босна и Херцеговина. Според него, за да инвестират достатъчно политически и дипломатически капитал за трайната стабилизация на БиХ, САЩ трябва не само да се застъпват за изборна реформа, но и за големи конституционни промени и да намалят, неутрализират или премахнат парализиращата система на двата субекта.

„В момента не виждам такава пълна ангажираност, но парадоксалното е, че колкото повече Милорад Додик и кръговете около него се застъпват за отделяне, толкова повече Вашингтон ще се намесва в осигуряването на държавността и териториалната цялост на Босна”, смята той.

На въпрос дали новото германско правителство най-после ще вземе по-активно отношение към властите в Сърбия, Бугайски заяви, че не вижда големи промени в германската политика спрямо Балканите.

„Берлин и ЕС като цяло е малко вероятно да предприемат по-строг подход към сръбското правителство без водещата роля на САЩ. Освен това имам слабо доверие в новия германски канцлер, чиято Социалдемократическа партия традиционно заема мека линия на помирение с Русия и е много по-малко отворена от Зелените по отношение на правата на човека и демокрацията. Москва ще използва слабостите и разделението в правителството на германската коалиция в своя полза и ще се опита да създаде разрив между Берлин и Вашингтон”, подчерта Януш Бугайски. /БГНЕС