Антиправителствен протест се проведе в София

Национален протест с искане за оставката на правителството се проведе пред Народното събрание и други важни сгради и кръстовища в София, предаде репортер на БГНЕС.

Обсадата на парламента започна още от сутринта. Депутатите бяха посрещнати с надпис „Чистият въздух е наше право!”. Организатор на протеста е движението „Възраждане“. Неговият лидер Костадин Костадинов заяви, че са се събрали да изразят недоволството срещу управляващите, които „отровиха въздуха, откраднаха водите, продадоха златото и изгониха бъдещето на България. Защото, правителството е вредно“.

Докато от „Възраждане“ протестираха пред парламента, вътрешният министър Младен Маринов ги призова да се въздържат от провокации. „Бдителни сме да не се появят провокатори. Всяко посегателство срещу силите на реда се наказва строго от закона. Видяхме, че на миналия протест пред министерството на регионалното развитие имаше ранени полицаи“, предупреди той. Малко по-късно към обед протестиращите се преместиха пред Министерски съвет и поискаха да разговорят с премиера Бойко Борисов.

"Демокрацията е основана на разговори и диалог. Искаме да разберем кога правителството ще се оттегли от властта и кога ще има предсрочни избори. Ако толкова държат на България да е в еврозоната, нека да свикат референдум“, категоричен е Костадинов. От Министерски съвет протестът се премести на Орлов мост и затвори движението през ключовото кръстовище. Затворено бе и движението при Ректората на Софийския университет.

В резултат на това движението в центъра на София се оказа блокирано. Автобусите в посока „Младост“ и „Дружба“ бяха отклонени през булевард "Драган Цанков“, ТВ кула, „Цариградско шосе“. Тролейбусите по линии 4, 5, 8 и 11 и автобус 280, 306, 84 и 184 ще въртят преди Орлов мост. След като блокираха за кратко стратегическите кръстовища в центъра, протестиращите отново се върнаха пред парламента. /БГНЕС

Тагове: