Антарктида пази извънземни тайни в ледове на милиони години

Антарктида, петият по големина континент на Земята, е известен с пингвините си, с арктическия студ, но и с уникалните находки, скрити под милиони кубически тонове лед.

Днес Антарктида е най-големият леден блок на Земята, заемащ площ от над 14 милиона квадратни километра. Скрити под леда, скалите на Антарктида разкриват динамичната история на континента.

„Антарктида е най-малко проученият континент“, разказва Либи Айвс, докторант по геонауки в Университета на Уисконсин-Милуоки.

Много от скалите, открити в Антарктида, са част от Трансантарктическите планини, които достигат височина от около 4 500 метра, или по-висока от Скалистите планини в Северна Америка. Огромният континент е разделен на две части: Изток и Запад. От това, което геолозите могат да съберат, Източна Антарктида е кратон, древен континентален блок от земната кора и най-горната мантия, съставена от магмени, седиментни и метаморфни скали, някои от които са на повече от 3 милиарда години. За разлика от тях, Западна Антарктида е сравнително млада и се състои предимно от вулканични скали, създадени преди около 201,3 милиона до 145 милиона години.

Гондвана има древни корени: образувала се преди около 600 милиона години. Преди около 180 милиона години Гондвана - която включва части от съвременна Антарктида, Африка, Австралия, Индия и Южна Америка - започва да се разпада на континенталните фрагменти, които са ни по-познати днес.

Планинската верига Гамбурцев: на два километра под античния лед на континента лежи огромна планинската верига на име Гамбурцев. Едва наскоро напредъкът в технологията позволи на учените да видят леда, който ги изумил с дължината си от 1200 километра и върхове, на места достигащи 3000 метра.

Древна и неизвестна бактерия: през 2012 г. руски учени експериментират и пробиван трикилометрова дупка в леда. Така случайно е открито подледниково езеро, което учените по-късно наричат Восток. Във водите му, обаче, учените откриват нещо извънземно: след милиони години, в които езерото е било непокътнато, във водите му е открита странна древна бактерия, напълно непозната за днешния свят.

Огромен астероид: Под вековните ледове на континента се крие мистериозен обект, който може да преобърне всеобщите представи за историята на Земята. През 2006 година учени от Университета в Охайо забелязват „гравитационна аномалия“, използвайки телескопа „GRACE” на НАСА. Твърде вероятно е това да се окаже огромен паднал астероид, два пъти по-голям от този, образувал кратера Чиксулуб на полуостров Юкатан в Мексико, виновен за заличаването на динозаврите преди около 65 милиона години.

Странни човешки черепи: Експедиция се натъкнала на три удължени черепа. Откритието било пълна изненада за света на археолозите, а днес се вярва, че черепите са първите човешки останки, открити на континента. Вярвало се, че Антарктида не е била посещава от хора преди модерната ера. В по-ранни експедиции подобни черепи били намерени в Перу и Египет, което доказва, че още преди хиляди години е имало контакт между античните цивилизации на Африка, Южна Америка и Антарктида.

Водопад с кървава вода: Кървав поток от червена вода се стича от един от ледниците в Антарктида. След изследване става ясно, че огромно наличие на железен оксид във водата я оцветява в червено. /БГНЕС