Блинкен от Скопие: Подкрепа за бъдещите крачки на Македония по пътя ѝ към ЕС

„САЩ ще продължат подкрепата за Северна Македония и нейните бъдещи крачки, които трябва да осигурят членството в ЕС“. Това каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на разговора си в Скопие с македонския премиер Димитър Ковачевски, като изрази уважение за храбрите държавнически решения на правителството за постигането на тази цел, предаде специалният пратеник на БГНЕС от македонската столица Димитър Русков.

Държавният секретар пристигна този следобед в Скопие за срещата на ОССЕ, като беше посрещнат от министър-председателя Ковачевски.

По време на срещата двамата са подчертали "отличните отношения" и са обсъдили подкрепата, която САЩ дава на РСМ по пътя на нейното пълноправно членство в ЕС и провеждането на необходимите реформи. Според Ковачевски Северна Македония е "високо ценен съюзник на НАТО" в региона като фактор за стабилност на Западните Балкани". По-късно Блинкен се срещна с външния министър на Северна Македония Буяр Османи.

Двамата осъдиха руската агресия срещу Украйна и потвърдиха подкрепата за украинския народ. „Като стратегически партньори и съюзници в НАТО, сме обединени в подкрепата си за Украйна и защитата на съвременните демократични ценности и принципи. Остро осъждаме руската военна агресия, която представлява нападение срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, каза македонският външен министър и председател на ОССЕ.
Османи и Блинкен отбелязаха усилията за преодоляване на предизвикателствата пред организацията, както и подкрепата на САЩ в този процес. Дипломатите приветстваха решението, което ще проправи пътя на Малта да бъде следващият председател на ОССЕ през 2024 г.

От 30 ноември до 1 декември в Скопие ще се проведе 30-ата среща на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) или т. нар. Съвет на министрите. Форумът се осъществява в условията на тежка международна ситуация, на която сме свидетели през последните години.

ОССЕ е междуправителствена структура със седалище във Виена, която води началото си от Конференцията по сигурност и сътрудничество в Европа (КССЕ) през 1975 г. Понастоящем е съставена от 57 държави от Европа, Северна Америка и Азия с над 1 млрд. души население, включително България. Функциите и целите на ОССЕ на хартия са ясно очертани - предотвратяване на конфликти или посредничество за постигане на мир, контрол над въоръженията, защита на правата на човека, свобода на печата и честни избори. /БГНЕС