Янша – грозното пате на Европа

По-малко от два месеца преди Словения да поеме ротационното председателство на ЕС, консервативният премиер Янез Янша се бори с бури у дома и в чужбина - включително с предложение за импийчмънт.

Гласуването в парламента на балканската страна е последната криза за 62-годишния политик, известен с подкрепата си за бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и откровените си публикации в Туитър.

Четири лявоцентристки опозиционни партии инициираха предложението за импийчмънт. Те също така твърдят, че Янша е управлявал лошо кризата предизвикана от пандемията от коронавирус. Двумилионната държава имаше висок процент на смъртни случаи от COVID-19 в сравнение с останалите държави от ЕС. Това допринесе публичното одобрение на премиера да спадне до най-ниската си точка, откакто встъпи в длъжност през март 2020 г.

Критиците на Янша твърдят, че ходовете му срещу смятани от него за враждебни медии, по-специално прекъсване на финансирането, което привлече и вниманието на Брюксел, наподобяват тактиката на неговия съюзник, националистическия унгарски премиер Виктор Орбан.

Хиляди се събират на протести в централната част на Любляна от края на миналия месец. Държейки плакати с надписи „Спрете диктатора“ и „Свобода за хората“, те настояват за нови избори.

"Основите на правовата държава стават все по-атакувани", каза организаторът на протеста Яша Дженъл пред АФП.

„Протестите бележат точка на пречупване, те са лакмус тест, показващ възродено движение на гражданското общество“, каза професорът по социална психология в Люблянския университет Владо Михеляк.

Сблъсъци с ЕС

Гласуването за импийчмънт първоначално бе очаквано във вторник, но сега е отложено за следващата седмица. Тъй като коалицията на Янша няма мнозинство в 90-местния парламент, решенията на шепа независими депутати ще бъдат от решаващо значение. Фрагментираната лявоцентристка опозиция не успя да гласува вот на недоверие срещу Янша през февруари. Ако предложението за импийчмънт успее, предсрочните избори ще бъдат най-вероятният резултат. Но дори трикратният премиер да оцелее, по-нататъшни сътресения изглеждат неизбежни.

Неговата реакция на нарастващия политически натиск беше насочена отчасти към медиите - от една страна, като прекъсна финансирането на публичната информационна агенция STA, наричайки я "национален позор".

Янша сред съмишленици и приятели - Орбан и Груевски

Европейската комисия напомни на Словения за ролята, която независимите информационни агенции играят при осигуряването на „множеството медии и източници на информация в целия ЕС“.

"Не дължим на ЕС нищо", написа Янша в Туитър, като нарече някои от членовете на комисията за свободата на медиите "надценени бюрократи в ЕС".

Депутатът и немски социалдемократ Катарина Барли, член на въпросната комисия, заяви пред Франс прес, че поведението на Янша е "пълно неуважение към Европейския парламент".

"Всичко това не предвещава нищо добро, защото председателството на Съвета традиционно трябва да обединява, а не да разделя", добави тя.

„Грозното пате“ на ЕС

Янша е изправен пред порицание и от поредната институция на ЕС.

В интервю за вестник "Дело" главният прокурор на блока Лаура Кьовеши разкритикува Словения за "явната липса на искрено сътрудничество", тъй като не успя да посочи делегирани прокурори в новия орган, който тя ръководи.

Янша изразява „позиция за война с Брюксел“ и се е превърнал в „грозното пате“ на ЕС, според единственото консервативно списание „Репортер“ в страната.

В допълнително главоболие за Янша, независимият новинарски уебсайт „Нецензурирано“ през април го свърза с предложение, т. н. нон-пейпър, за който се твърди, че е изпратен до Европейската комисия за промяна на границите в региона. Предложението се прави с цел разрешаване на нерешените етнически проблеми на сърби, албанци и хърватие. Документът предизвика голям скандал с президента Борут Пахор, който отхвърли идеята и заяви, че се съмнява, че подобни промени "могат да бъдат постигнати по мирен начин". Янша отрече да е изпращал такъв документ до Европейската комисия. /БГНЕС