Янков: Имам желание и сили за още един олимпийски цикъл

"Желание имам на 100 процента, сили също имам. Зависи изцяло само от мен, надявам се да продължават да ме подкрепят, да бъда здрав, да се запазя здрав. Виждате, че при нас границата на тези, които карат, са от моята възраст нагоре, така че опитът е от голямо значение и с удоволствие продължавам напред". Това отговори Радослав Янков на въпросна БГНЕС след завръщането си от Зимните олимпийски игри в Пекин, където завърши на 15-то място в паралелния гигантски слалом на сноуборда.

Радослав Янков

Това бе върхово постижение за Янков на олимпийски игри, както и най-доброто българско представяне в Пекин до момента. "Надявам се алпийците ни и биатлонистите да успеят да направят още по-добри класирания. Имат шансовете и наистина вярвам в това. Оценявам си представянето високо. Сравнявам го с това, че миналата година бях доста зле здравословно и това ми връщане в Световната купа просто ме удовлетворява. Резултатът тук беше добър за мен. Може би не е това, което се очаква, но аз съм доволен и знам, че ако всичко върви наред и съм здрав, нещата ще бъдат все по-добре и по-добре", коментира Янков на Летище София.

"В интерес на истината той караше безупречно през цялото състезание. Въпреки това мисля, че можех да се преборя с него, но направих грешки. Трябваше да рискувам, за да го изпреваря по някакъв начин. Не мисля, че трасето имаше някаква голяма разлика, имах шанс и на това трасе, но по-добрият печели. Направих грешка, неточност и това ми костваше някакви стотни, разконцентрирах се надолу в самото спускане. Яд ме е за тази неточност, защото аз знам, че когато някой е пред мен, някакви сили се задействат в мен и мога да рискувам на 110 процента и много пъти се е получавало, но този път не ми достигна", допълни той.

"В първите дни за тренировки беше минус 23-24 градуса, с вятъра се усещаше над минус 30. Тегаво беше за тренировка, но впоследствие започна леко да се стопля и за моя старт беше перфектно време, не е било чак толкова студено. Надморската височина се усещаше наистина. Но това е олимпиада, всеки трябва да е готов, независимо какви са условията. Ще ми трябва малко време да се отърся от всички емоции. Много и различни бяха - радост, когато успях да вляза във финалите, защото това беше голяма стъпка за мен. После това отпадане донякъде ме разочарова, защото човешката природа е такава, че ценим всичко, което ни се случва, но когато си близко до нещо, те е яд, когато не успееш", каза още Янков. /БГНЕС