Анкара: Европейската система за сигурност не функционира добре

Структурата на европейската сигурност "очевидно не функционира" на желаното ниво, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция.


Чавушоглу каза, че не е "разумно или логично да се предвижда нова структура на сигурността", докато войната в Украйна продължава.

В речта си при откриването на Истанбулския форум за сигурност турският външен министър заяви, че "Европейската структура за сигурност не функционира на нивото, което ние бихме искали.“

Отбелязвайки, че не е "разумно или логично да се предвижда нов дизайн на сигурността", докато войната в Украйна продължава, Чавушоглу допълни, че приносът на Турция към трансатлантическата сигурност, като един от най-доминиращите и стратегически важни съюзници на НАТО, е жизненоважен."

Форумът за сигурност в Истанбул, който се провежда на 2 и 3 май, е посветен на заплахите за регионалната и глобалната сигурност, както и на решенията.

В международния форум участват близо 70 местни и чуждестранни лектори, сред които политици, политици, учени, експерти, журналисти и представители на международни организации.

Като припомни, че 60% от международните кризи и конфликти се случват около Турция, Чавушоглу заяви, че сигурността "е понятие, което надхвърля разграниченията като твърда или мека сигурност и трябва да се разглежда комплексно".

Изброявайки три начина за гарантиране на сигурността в днешните условия, турският външен министър заяви, че един от тях е да се запази "страната силна, възпираща и устойчива с всичките ѝ елементи".

"Когато силите за сигурност и устойчивото общество се съчетаят с ефективно управление, успехът идва заедно с тях. Ето защо ние възприемаме отбранителната индустрия като една от приоритетните области", добави той.

Като заяви, че Турция винаги подкрепя своите съюзници, Чавушоглу допълни, че някои съюзници са разочаровали Анкара.

"Смятам, че е наистина смущаващо да изпитваме нужда да призоваваме съюзниците да не си налагат санкции един срещу друг", уточни той.

Турският външен министър отбеляза още, че вторият начин за гарантиране на сигурността е "да бъдем едновременно субект и допълващ елемент на общата сигурност".

"Тероризмът е една от двете основни заплахи за НАТО и всички съюзници трябва да бъдат единни в борбата срещу това бедствие", каза той и подчерта, че Турция е "страна, която искрено се бори с тероризма на терен".

По думите на Чавушоглу Турция е "единственият истински партньор в борбата срещу тероризма". Той също така подчерта, че терористична организация, която убива граждани и войници на страна съюзник, не може да бъде легитимен партньор.

Министърът посочи, че "възприемането на сигурността от широка перспектива и разработването на решения с ефективна многостранност" са третият начин за гарантиране на сигурността.

"Турция е мъдра, доброжелателна, добродетелна и влиятелна сила, която използва всички аспекти на властта заедно", допълни Чавушоглу, като обеща "решително да запази позицията на Анкара като основен фактор на глобалната сигурност с „принципна хуманитарна позиция и предприемчива външна политика, която отговаря на реалностите". /БГНЕС