Ангелов: Имаме нарастване на случаите с COVID-19 в Кюстендил

Притеснителна е тенденцията в Кюстендил. За седмица имаме изключително нарастване на случаите от 12 на 73. Това ни притеснява, защото не знаем защо това се случва. Лежащо болните нямат контакти на обществени места. Според нас заболяването се предава по битов път – по семействата. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов, който посети болницата в Кюстендил, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Има цели семейства които са на лечение. Има възможност за настаняване на 103 болни. При необходимост ще се разкрият допълнителни 40 легла в сграда до болницата. В отделението има пациент със синдром на Даун и за него се грижи друг пациент, който работи в център за настаняване от семеен тип. Това е нещо, което показва, че професията е и призвание, добави министърът. Той уточни, че към момента няма данни за британския щам.

Обсъждаме всички възможности и системи. Състоянието позволява отхлабване на мерките. Предстои да вземем такова решение, но не и в средата на този месец, подчерта Ангелов.

За ваксините той допълни, че до края на месеца се очакват 260 000 дози от ваксината на Оксфорд, а има и допълнителни доставки на ваксините на Модерна.

Попитан за организацията на изборите, министър Ангелов заяви, че тя се провежда спрямо медицинския протокол, който ще се предостави на ЦИК. „Нямаме притеснения по отношение на мерките. Лични предпазни средства ще се предоставят на всички членове на СИК и ЦИК. Всеки може да се ваксинира, имаме и необходимите дози ваксини. Мобилните урни ще се носят от хора със защитни облекла, маски”, коментира Ангелов.

Директорът на болницата в Кюстендил д-р Александър Величков заяви, че има 72 настанени с COVID-19 в лечебното заведение, четирима са в реанимация, останалите 68 са в две отделения. „Няма опасност да останем без легла. Ако се влоши ситуацията, ще разкрием допълнителни. Средно 7-8 души постъпват с COVID-19 на ден. Заразяването е на битова основа - цели семейства, заразяват се и на работа, където не се носят много маски. Практиката показва, че при повишаване на заболеваемостта хората се стряскат и спазват мерките. Основно заразата се разнася по битов път”, уточни още д-р Величков. /БГНЕС