Ангел Кунчев: Смекчаването на мерките ще бъде постепенно

Смекчаването на мерките през декември ще бъде постепенно. Най-вероятно първо ще се върнат в клас и в детска градина най-малките деца. Това заяви пред Нова телевизия държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

От тази вечер в цялата страната влизат в сила по-строги противоепидемични мерки с цел да се ограничи разпространението на COVID-19 сред населението.

Вероятно ден или два преди крайния срок – 21 декември, ще може да кажем какво следва и кои мерки ще бъдат смекчени, уточни доц. Кунчев.

Единствената цел на здравните власти е да прекратят увеличаващия се брой болни, каза още доц. Кунчев.

"Най-амбициозният план е да ги намалим с 30-35%", каза той и добави: „Много е трудно да се справим в такъв кратък срок – три седмици. Най-добрият вариант ще бъде да влезем в плато и да прекратим процеса на заболеваемост и смъртност. Ако пък го снижим – това също ще бъде успех", каза доц. Кунчев.

„В света се натрупа достатъчно опит. Най-важният показател обаче остава спазването на конкретни мерки. Виетнам, Нова Зеландия, Австралия, Япония и Китай са първенците в света. Там дори няма дискусия по наложените мерки“, обясни специалистът.

Д-р Кунчев каза, че днес ще се срещне с ръководството на РЗИ-Пловдив, за да обсъдят ситуацията с болница „Свети Мина”, след като стана ясно, че пловдивската общинска болница не може да функционира като COVID-болница заради липсата на техническа и финансова обезпеченост. Със заповед на Регионалната здравна инспекция преструктурирането ѝ е преустановено и вместо със 137 легла тя ще разполага само с 60, тъй като това е обемът, който към момента може да бъде обезпечен.

Д-р Кунчев съобщи, че вече са направили проучване за закупуването и доставката на фризерите, които ще са необходими за съхранение на бъдещите ваксини срещу коронавирус.

В момента се разработва инвестиционен план за закупуване и доставка на ваксини, каза още той. /БГНЕС