Андрей Ковачев: Югоелитът в Скопие спъва РСМ за ЕС

За съжаление, не само външният министър Буяр Османи, но и други представители на македонското правителство търсят оправдание за забавянето на започването на преговори за Европейския съюз в България. Това заяви в интервю за БГНЕС евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев, който е един от най-големите познавачи на отношенията на РС Македония с България и ЕС.

Андрей Ковачев, ЕНП

Неговият коментар е по повод изказването на македонския външен министър, който вижда като пречка за започване на преговори на неговата страна с ЕС липсата на правителство в София.

Ковачев подчерта, че РСМ е имала достатъчно време от 2017 г., за да изпълни условията на Договора за приятелство и добросъседство, което премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха преди 4 години на 1 август.

Българският еврадепутат напомни, че има решение от март 2020 г. на Съвета, което се цитира от Буяр Османи, но не изцяло. В него много ясно е казано, че трябва да има сериозен напредък в изпълнението на Договора за добросъседство с България.

„Такъв напредък няма. Това на е подписан празен чек за тях, за да започнат преговори като страна кандидат. РСМ трябва да положи усилия и да изпълнява Договора“, категоричен е Андрей Ковачев.

Зоран Заев и Румен Радев

Нещо повече, според него се наблюдава точно обратната тенденция. Няма никакъв напредък дори по петте точки, които са били обсъждани с България при последното посещение на премиера Зоран Заев у нас през юни. Нещо повече македонският парламент е приел техни така наречени „червени линии“.

„Всичко зависи от желанието на Скопие да изпълнява Договора. Те не използваха времето, с което разполагаха от неговото подписване през август 2017 г. за подобряване на ситуацията. РСМ инвестира изключително много усилия и финанси в обратната посока. Правиха опити за блокиране на всякакви български инвестиции и навлизането на български медии. Сложиха за директор на службите човек, който работи срещу подобряването на отношенията с нас. Инвестираха усилия в комуникационна кампания срещу България, включително чрез неправителствени институти, медии и учени, за да създадат една фалшива представа за българските условия“, заяви Ковачев.

Въпреки всичко това, България винаги е поддържала членството на РС Македония както в Европейския съюз, така и в НАТО.

Буяр Османи

Правим всичко възможно от наша страна през последните 30 години, но срещаме една стена от югоносталгия и югомитология, на която държи елитът на РСМ, който не желае да се раздели с антибългарската основа на тази митология от времето на Югославия. Моят апел е не толкова към елита, колкото към гражданите на РСМ да не се оставят да бъдем разделяни, а да се опитаме да преодолеем това, което ни е разделяло. А това е комунистическият режим. Това не е клише. Рецидивите на този комунистически режим продължават да ни разделят. Виждаме връзката с Белград и опитите да възстановят нещо като малка Югославия под доминацията на сърбите“, каза българският евродепутат.

Той е убеден, че голямото мнозинство от македонските граждани имат добри чувства към България, но това не е прието да бъде манифестирано в общественото пространство в момента.

„Антибългаризмът на югославския елит в Скопие пречи за членството на РС Македония в Европейския съюз, а не България“, подчерта Андрей Ковачев. /БГНЕС