Анализатор: Западът трябва спешно да накаже хегемонистичната и проруска политика на Сърбия в региона

Има логичен въпрос, защо дори след три десетилетия в Сърбия управляват хората с най-престъпни биографии, хората, които причиниха толкова много болка на други народи в бивша Югославия?! Странно защо Сърбия не беше наказана за геноцид, когато изби близо 200 000 мюсюлмани от Босна и над 15 000 албанци от Косово! Това е тема, която за съжаление не намира отговор от демократичния свят.

Вучич е вдъхновител на геноцида срещу албанците

Вече е ясно, че политиката на Сърбия е изградена от исторически лъжи, измами и манипулации. Сякаш международната общност не разбира или не иска да разбере това! Дори след Милошевич на власт в Сърбия са неговите последователи Александър Вучич, Ивица Дачич, Александър Вулин и др. Това е странно обстоятелство предвид факта, че в същото време се говори за нормализиране на отношенията Косово-Сърбия! Как да говорим за мир в региона при тази политическа обстановка, когато труповете на албанци са напълнили не само Косово, но и Сърбия? Политиката на Сърбия е политиката на Милошевич.

Косово имаше щастието да получи независимостта си от Сърбия след войната през 1999 г. Но да се преговаря с тази насилствена Сърбия е абсурдно. Вучич е политик, вдъхновил убийствата и геноцида срещу албанците заедно с Воислав Шешел, Ратко Младич, Радован Караджич. С политици като Вучич, които никога не са направили дори най-малкия жест да се извинят за геноцида и да приемат независимостта на Косово. ще бъде трудно да постигнем политически решения в разговорите, които се водят.

Сърбите все ощо боготворят диктатора Милошевич

Западният свят допуска грешка като не наказва подобна хегемонистична и проруска политика на Сърбия в региона. Всичко е опустошено от труповете на войната, които сръбските военнопрестъпници оставиха след себе си. Това е кратката картина на тази Сърбия, която се стреми да създаде нови огнища на война в региона и в Косово. /БГНЕС

----

Коментар на политическият анализатор Скъндер Муличи за в. „Косово днес“ .