Яна Галанова: Ще има ли стабилен парламент във времена на галопираща инфлация?

Четвърти поред избори в историята на България само за две години предстоят в неделя. Социологическите агенции прогнозират какъв дял подкрепа ще реализира всяка една партия, но към края на предизборната кампания можем да кажем, че партиите и политиците поставиха повече разделителни линии помежду си отколкото вратички за бъдещ консенсус. Вместо да изразяват ясни, общи цели, върху които може да се изгради един стабилен парламент, който в последствие да произведе редовно правителство, политиците през цялата кампания коментираха кой с кого няма да си сътрудничи и да преговаря. Колкото повече се забавя нужното политическо узряване от страна на политическите партии, обаче, толкова повече ще страдат гражданите, и трайно ще намалява политическата ангажираност, оттам и активност в страната.

В момента се намираме във времена на галопираща инфлация, цените навсякъде се повишават, а населението не знае откъде ще намери достатъчно доходи, за да покрие своите нужди. Кризата с енергийните доставки и високите цени на газа поставят гражданите в несигурност какви ще бъдат сметките за отопление през зимата и дали те ще бъдат в състояние да ги погасят. Войната в Украйна, която няма индикации да бъде прекратена скоро, поставя страната ни във външна несигурност и създава допълнителни икономически сътресения и предпоставки за още по-висока инфлация. Всички тези проблеми - икономически и социални, налагат нуждата от действащ парламент, който с ефективни мерки да овладее инфлацията в страната и да възвърне чувството на сигурност.

Политическите лидери трябва да осъзнаят, че личностните нападки и липсата на коалиционна политика няма да доведе страната до нищо друго, освен безкрайна спирала от избори.

Днес е краят на предизборната кампания, а от година насам не виждаме промяна в поведението на големите политически групи. Още по времето на 47-то Народно събрание не видяхме обединение около общи политики и ценности в името на законодателни решения за целия български народ. Бяхме свидетели на караници, скандали и личностни нападки.

Сега в отиващата си кампания се разрази същият сценарий - партиите не градяха предизборната си кампания в съревнование на програми и работещи решения за изход от кризите, а на лични нападки. Гражданите не видяха алтернативни варианти за излизане от множеството кризи, в които се намира страната, но и по-лошо: не видяха индикации от политическите групи за партньори, с които да могат да реализират тези свои идеи, а социологическите агенции донякъде намекват от кои политически групи ще зависи нуждата от консенсус в 48-то НС.

Крайно време е политиците да осъзнаят, че от години проблемът с ниската избирателна активност се дължи на загубата на доверие в политическия живот именно заради водещото его и липсата на коалиционен характер в управленския процес на страната. Едно от социологическите проучвания на „Тренд“ показва, че 61% от интервюираните граждани искат редовно правителство на всяка цена след предсрочните парламентарни избори, като само 19% от тях смятат, че е по-добре да има отново избори, ако компромисите за редовно правителство са твърде големи. Това засвидетелства за нуждата от стабилно управление.

Яна Галанова, политолог и репортер в БГНЕС

На първо място обаче трябва да се формира едно стабилно парламентарно мнозинство, за да могат да се произведат ефективни законодателни решения и малко по малко страната ни да се избави от множеството кризи в които се намира. Оттам вече създаването на един стабилен и редовeн кабинет трябва да бъде водеща цел, която може да бъде постигната с неприсъствието на политическите лидери в правителствената власт, тъй като всички граждани ставаме свидетели как именно тези лидерски различия са причината да не се постига този така желан коалиционен консенсус. Ако партиите имат разума да сформират едно стабилно парламентарно мнозинство, ако загърбят своите личностни различия, да седнат на една маса и да обсъждат конкретни политики, с които страната да излезе от множеството кризи, в които се намира, то те ще стигнат до своето съзряване и може би най-сетне ще се възстанови политическата ангажираност от страна на гражданите, която от години все повече намалява.

Днес е краят на четвъртата предизборна кампания в рамките на две години, ще си заслужава да сме изтърпели цялата тази поредица от избори само ако най-сетне българските политици осъзнаят, че в политиката няма място за егоизъм, защото ние повече от всякога се нуждаем от стабилно функциониране на държавата и от политически решения. /БГНЕС

-----------

Анализът е написано от политолога Яна Галанова специално за БГНЕС. Яна е и част от екипа на БГНЕС.