Амстердам и Билбао се надяват на 25% капацитет за Евро 2020

„Йохан Кройф Арена“ в Амстердам и „Сан Мамес“ в Билбао могат да бъдат запълнени до 25% за мачовете от Евро 2020, съобщиха местни власти и медии.

Стадион "Сан Мамес" в Билбао ще бъде с 25% запълнен капацитет за Европейското първенство.

Нидерландската футболна асоциация (КНВБ) обяви, че се надява да има „поне 12 000 фенове“ на четирите срещи от Европейското първенство в Амстердам. В Испания, местните медии предадоха, че „Сан Мамес“, който е с капацитет 53 000 седящи места, може да приветства около 13 000 привърженици. 12-те града-домакини имаха време до сряда да предадат своите планове за фенове на УЕФА за отложения турнир, който ще се проведе между 11 юни-11 юли. КНВБ заяви, че сценарият, предаден на Европейската футболна централа, е базиран на „реалистично“ допускане, че ще има възможност да запълни поне 25% от стадиона с капацитет 55 000 места.

В изявление, Нидерландската футболна федерация заяви, че се надява, че „в зависимост от развитието на пандемията от коронавирус, може да има възможност за настаняване на повече фенове“. Амстердам трябва да приеме четири двубоя от Евро 2020 – двубоите на Нидерландия от груповата фаза с Украйна (13 юни), Австрия (17 юни), Северна Македония (21 юни) и мач от осминафиналите на 26 юни. Испанските медии съобщиха, че местната футболна федерация е предала подобен документ на УЕФА за трите мачове на Испания от групите срещу Швеция (14 юни), Полша (19 юни), Словакия (23 юни) и среща от осминафиналите на 27 юни.

КНВБ сподели, че привържениците, които искат да посетят мачове в Амстердам, ще трябва да спазват съответните протоколи за безопасност през юни и да представят отрицателен тест за коронавирус. Нидерландската ФА предупреди, че „ако пандемията се влоши през юни, броят на зрителите може да бъде редуциран“. Нидерландия прие Латвия в световна квалификация на 27 март в Амстердам пред 5000 фенове. „Все още няма никакви гаранции“, каза Гайс де Йонг, турнирен директор в Амстердам, добавяйки, че е получил зелена светлина от вътрешното министерство на Нидерландия и градската управа на Амстердам да въведе сценарий с 12 000 запълнени места.

През март, президентът на УЕФА Александър Чеферин бе категоричен, че не иска да има мачове „пред празни трибуни“. Във вторник, Италианската футболна федерация обяви, че местното правителство е дало разрешение за фенове на Евро 2020 за мачовете на „Олимпико“, включително и откриващия двубой от турнира. Германската ФА заяви, че е призовала здравните власти в Мюнхен да направят така, че да има привърженици на „Алианц Арена“. Националният лекар на Шотландия каза миналата седмица, че е уверен, че „Хемпдън Парк“ в Глазгоу може да приветства фенове за четирите двубоя на Евро 2020 през юни.

Мачове са насрочени още за „Олимпийския стадион“ в Баку, „Националния стадион“ в Букурещ, „Пушкаш Арена“ в Будапеща, „Паркен“ в Копенхаген, „Авива Стейдиъм“ в Дъблин, „Крестовски“ в Санкт Петербург и „Уембли“ в Лондон, който ще приеме финала. /БГНЕС