Американците обявиха война на месото

Жителите на САЩ започнаха масово да се отказват от говеждото месо заради страх да не навредят на климата. Производителите и системата на общественото хранене вече усетиха последиците от "войната" на населението срещу месото, съобщава Bloomberg.

Тенденцията на отказ от говеждото става мащабна, американците вече сравняват вредата от неговата консумация с вредата от използването на въглища. Според еколозите именно отглеждането на крави има разрушително въздействие върху климата. Добитъкът отделя огромно количество парникови газове поради особеностите на храносмилателната система. Според ООН 14,5% от емисиите на парникови газове в света от човешки дейности идват от животновъдството, а две трети са от едрия рогат добитък. Според анкета за 2020 г. на изследователската компания Datassentia, 70 процента от населението на САЩ смятат, че е време да се намали месото, като 58 процента вече са избрали плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни. Американските колежи също отказват ястия с говеждо месо. Харвард, Станфорд и Университетът в Канзас се присъединиха към специалната програма за здравословен и устойчив преход към здравословна и екологична храна. Американските фермери първи усетиха шока от „протеиновата война“. Инвеститорите започнаха да инвестират повече в стартиращи предприятия с изкуствено месо. Поради това месните ресторанти трябва или да затворят бизнеса си или да променят напълно менюто. Според проучване на Kearney до 2025 г. продажбите на месо в световен мащаб също ще започнат да падат значително, а до 2040 г. заместителите на говеждо месо ще представляват 33% от общия продуктов пазар.

Експертите също така регистрираха отказ от говеждо месо от милиони хора във всички страни. Делът му в общото производство намалява с 19 процента от 1961 до 2018 г. /БГНЕС