Американските войски напуснаха Афганистан

Американските военни обявиха заминаването на последните американски войски от Афганистан, с което сложиха край на 20-годишен конфликт, който завърши с превземането на страната от талибаните.

"Тук съм, за да обявя приключването на изтеглянето ни от Афганистан и края на военната мисия за евакуация на американски граждани", каза генерал Кенет Маккензи, ръководител на Централното командване на САЩ.

Последният полет беше осъществен от военния транспортен самолет C-17, който излетя от международното летище Хамид Карзай една минута преди полунощ местно /в Кабул/ време, каза Макензи.

На борда се намираха американски военни, техният командир и посланикът на САЩ Рос Уилсън, който остави след себе си затворено посолство, което някога гъмжеше от стотици дипломати.

Това стана след евакуирането на над 123 000 чуждестранни граждани и афганистанци, избягали от ултраконсервативните талибани.

Последният полет се осъществи при строги мерки за сигурност и след две атаки срещу двуседмичната евакуационна операция, извършени от „Ислямска държава”, при едната от които загинаха над 100 души, включително 13 американски войници.

По -рано тази година американският президент Джо Байдън определи като краен срок 31 август за изтегляне на американските сили от Афганистан.

Много от евакуираните афганистанци са работили за американската армия и посолството и други страни от международната коалиция.

„На летището не останаха неевакуирани“, добави Макензи.

Той заяви, че талибаните са били „много полезни и прагматични“ при провеждането на евакуацията и поддържането на сигурността около летището, въпреки дълбоката вражда между двете страни.

Съединените щати отвориха "нова" глава спрямо Афганистан и преместиха дипломатическите си операции в Катар, заяви държавният секретар Антъни Блинкен, като потвърди ангажимента да САЩ да помогнат на всеки американец, който иска да напусне изтощената от войната страна.

Главният дипломат на Америка, говорейки само часове след като последните американски евакуационни полети напуснаха Кабул, заяви, че малък брой американски граждани, "под 200, но вероятно по-скоро само 100”, са останали в Афганистан.

Президентът Джо Байдън обяви, че ще се обърне към нацията днес по повод окончателното излизане на САЩ от Афганистан след 20 -годишна война срещу талибаните.

"Утре /днес-ред/, следобед ще се обърна към американския народ относно решението ми да не удължаваме присъствието си в Афганистан след 31 август 2021 година”, каза той в изявление малко след като Пентагонът обяви, че и последният американски военен самолет е излетял от Кабул.

Американските войски оглавиха коалицията на НАТО, за да отстранят талибаните от власт през 2001 г. след атаките на 11 септември 2001 г. срещу САЩ, извършени от Ал-Кайда, базирана в Афганистан и защитена от талибаните.

В Кабул проехтяха множество изстрели във въздуха, след като американските военни потвърдиха, че са напуснали и са сложили край на 20-годишната война. /БГНЕС