Американски летец беше арестуван за разкриването на секретни документи

Агенти на ФБР арестуваха млад национален гвардеец, заподозрян, че стои зад голямо изтичане на чувствителни правителствени тайни на САЩ, включително за войната в Украйна.

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд съобщи за ареста, извършен "във връзка с разследване на предполагаемо неразрешено изнасяне, съхраняване и предаване на класифицирана информация за националната сигурност".

На брифинг Гарланд назова заподозрения като Джак Тейшейра - преди това идентифициран от американските медии като 21-годишен летец и очевиден ръководител на онлайн чат стаята, където за първи път се появиха документите.

Гарланд потвърди, че Тейшейра е служител на Националната гвардия на Военновъздушните сили на Съединените щати, и заяви, че агентите на ФБР са го задържали "без инциденти".

Кадри от новинарски хеликоптер показаха как заподозреният, облечен в червени къси панталони и с ръце зад гърба, е качен от тежковъоръжени агенти в необозначен спортен автомобил в гориста местност в Северен Дайтън, в североизточния щат Масачузетс.

Тейшейра трябваше да се яви първоначално в Окръжния съд на САЩ за окръг Масачузетс.

Американските медии започнаха да се занимават с Тейшейра, след като "Вашингтон пост" съобщи, че стотици страници документи са били публикувани в платформата Discord от мъж, който е работил във военна база на САЩ.

Според "Ню Йорк Таймс" "следа от цифрови доказателства" сочи Тейшейра като лидер на частната чат група в Discord, наречена Thug Shaker Central, в която са се появили документите.

Смущаващият пробив в сигурността разкри безпокойството на САЩ относно жизнеспособността на предстоящата контраофанзива на силите на Киев срещу руските войски, както и опасенията относно украинската противовъздушна отбрана, и посочи, че САЩ шпионират съюзниците си.

Президентът Джо Байдън засегна въпроса за изтичането на информация по време на посещение в Ирландия, като заяви, че е "загрижен", но че разузнавателната общност и Министерството на правосъдието "се доближават" до идентифицирането на източника на изтичането.

В докладите се казва, че предполагаемият информатор, който е с прякор "OG", редовно е публикувал документи във въпросната чат група в продължение на месеци.

Групата от около 24 души, включително някои от Русия и Украйна, се сплотила заради "общата си любов към оръжията, военното оборудване и Бог" и формирала "клуб само за поканени през 2020 г. в Discord", съобщава "Пост" - който подобно на "Таймс" се позовава на неидентифицирани членове на Thug Shaker Central.

OG казал на членовете на групата, че прекарва "част от деня си в охраняем обект, в който е забранено използването на мобилни телефони и други електронни устройства", се казва в доклада на "Пост".

Първоначално той записал съдържанието на класифицирани документи, за да ги сподели с групата, но по-късно започнал да прави снимки, като казал на другите членове да не ги споделят, съобщава вестникът.

OG имал "мрачен поглед върху правителството" и "говорел за Съединените щати, и по-специално за правоприлагащите органи и разузнавателната общност, като за зловеща сила, която се стреми да потиска гражданите си и да ги държи в неведение", пише "Пост", цитирайки един от членовете на групата.

Говорител на Discord заяви пред АФП, че безопасността на потребителите е приоритет и че съдържанието, което нарушава правилата на Discord, може да доведе до забрана на хора, спиране на сървъри и сигнализиране на полицията.

"Във връзка с очевидното нарушение на класифицирани материали си сътрудничим с правоприлагащите органи", каза говорителят.

"Тъй като това остава активно разследване, в момента не можем да предоставим допълнителни коментари." /БГНЕС