Награди "Пулицър" за отразяване на войната в Газа

Войната в Газа заема важно място в наградите "Пулицър" и включваха специална награда за журналисти, отразяващи конфликта между Израел и Хамас.

Вестник "Ню Йорк Таймс" получи "Пулицър" за международен репортаж за "широкообхватното и разкриващо отразяване на смъртоносната атака на Хамас в южната част на Израел на 7 октомври", както и за отразяването на "мащабния и смъртоносен отговор на израелската армия".

Междувременно Ройтерс спечели наградата за фотография на извънредни новини за "суровото и спешно" отразяване на нападението на 7 октомври и израелския отговор, а със специална грамота бяха отличени "журналистите и медийните работници, отразяващи войната в Газа".

"Тази война отне живота и на поети и писатели", заяви комитетът. "Тъй като наградите "Пулицър" се присъждат в категориите журналистика, изкуство и литература, ние отбелязваме загубата на безценни документи за човешкия опит."

Наградите, раздадени в Колумбийския университет, идват в момент, когато нюйоркският колеж се сблъска с отзвук, след като призова полицията да разпръсне пропалестински протестиращи. Полицията до голяма степен блокира достъпа на медиите до мястото на събитието и заплаши студентите журналисти, отразяващи събитията, с арест.

Двама от редакторите на студентския вестник "Колумбия" описаха в статия през уикенда "потискането" на репортажите от страна на университета, включително заплахи за арест от страна на полицията и искания от страна на университета за предаване на видеоклипове и снимки.

С други награди бяха отличени репортажи на американски журналисти, посветени на детския труд на мигранти, расовото неравенство в правната система и насилието с огнестрелно оръжие.

Авторката Джейн Ан Филипс спечели наградата за художествена литература за романа си "Нощна стража", разказващ за майка и дъщеря по време и след Гражданската война в САЩ. Наградата за нехудожествена литература бе присъдена на книгата на Нейтън Трал "Един ден от живота на Абед Салама: анатомия на една йерусалимска трагедия".

Комитетът похвали "прецизно отразения и интимен разказ за живота под израелска окупация на Западния бряг, разказан чрез портрета на палестински баща, чийто петгодишен син загива в огнена катастрофа на училищен автобус, когато израелските и палестинските спасителни екипи се забавят заради правилата за сигурност". /БГНЕС