Американка роди близнаци, заченати с три седмици разликка

Отначало Ноа беше сам и се развива добре в утробата на майка си. Първите изображения на Ноа са заснети с ултразвук между 7-ата и 10-атата седмици от бременността и показват на 39-годишната Ребека Робъртс и 43-годишния Рис Уивър, бебето, което се опитват да заченат повече от година, съобщава Си Ен Ен.

В третия месец на бременността се оказва, че Ноа има компания. Ултразвукът, направен на 12-та седмица, показа, че Ноа има неочаквана малка сестра - близначката Розали.

"Забременях, когато вече бях бременна, което беше лудост, защото това не трябваше да се случва", казва Ребека.

Нарича се „суперфетация“, когато второ бебе е заченато по време на бременност и е толкова рядко състояние, че проучване, проведено през 2008 г., установи, че има по-малко от 10 регистрирани случая в цял свят.

Лекарите казват на двойката, че бебетата са заченати с интервал от три седмици, казва Ребека.

"Те осъзнаха, че бебето расте с постоянна скорост от три седмици по-малко от първото и тогава ми казаха, че вярват, че това е суперфекция на бременността", споделя тя..

"Не можех да повярвам, че ми се случва", добави с усмивка Ребека. „Но то се случи, прекрасно е. Все едно сме спечелили от лотарията".

Бащата също е много радостен: „Радвах се, че имам син, но още повече се зарадвах за близнаците. Работата е свършена наведнъж! И тогава Ребека направи малко проучване и разбрахме колко уникални и късметлии сме ние двамата".

Суперфетациите са редки по различни причини, отбелязва гинекологът д-р Лилиан Шапиро.

Първо, жените обикновено овулират само веднъж на цикъл, освобождавайки едно или повече яйцеклетки едновременно. Ако оплождането от мъжката сперма е успешно, яйцеклетката или яйцата се имплантират в матката, бременността започва и не настъпва по-нататъшна овулация.

Ако жената има близнаци, казва Шапиро, едновременно се освобождават две яйцеклетки. И в необичайния случай на тризнаци, всички тези яйцеклетки се освобождават в рамките на една овулация. "Еднояйчни близнаци се появяват, когато се оплоди само една яйцеклетка.

В случая с Ребека яйцеклетката е оплодена и имплантирана по време на първата овулация и „по някакъв начин тя отново овулира по време на същия цикъл“, обяснява Шапиро. "Оплодено е и друге яйцеклетка - става още един ембрион и двата ембриона са имплантирани в матката по различно време".

Друга причина суперфетациите да са редки, каза Шапиро е защото след като бременността започне, матката вече не е гостоприемно място за имплантиране. Това означава, че вторият ембрион „е успял да имплантира и израства на етап, в който не бихме си помислили, че това е възможно“.

"Почти никога не сме виждали два ембриона да започват да се развиват по различно време", каза Шапиро. "Това е наистина невероятно".

Преди да зачене Ноа, Ребека е взимала доза лекарства за плодовитост, предназначени да стимулират овулацията. Макар че това може да е една от причините за това рядко събитие, отбелязва Ребека, то може да бъде просто „медицинско чудо“.

Отначало Ребека и Рис са загрижени за развитието на бебето Розали в утробата, тъй като ги притеснява, че изоставането от брат й може да повлияе на здравето й при раждането.

"Може да бъде и по двата начина", казва Ребека. „Тъй като бебето е много по-малко, може да има проблем и да не оцелее. Това обикновено е така. Те обаче казаха, че това бебе непрекъснато расте и това беше облекчение. Това беше голямо облекчение".

Родени чрез цезарово сечение през септември 2020 г., и двете бебета трябва да прекарватизвестно време в отделенията за интензивно лечение на новородени. Розали, която е родена с тегло 1,1 кг, е изпратена в специализиран микропедиатрична клиника на 15 минути разстояние от клиниката, където е бил Ноа, който е роден с тегло 2,09 kg.

"Тя беше мъничко, мъничко бебе, което можеше да се побере в ръцете ни и въпреки че Ной беше малък, се виждаше, че е много по-голям от нея", казва Ребека.

„Беше много трудно. Претърпях тежка операция и след това нашите бебета също бяха откарани в две различни болници “, разказва Ребека. "Така че беше много трудно да се налагаше да пътувам между двамата".

Ноа успява да се прибере за три седмици, но малката Розали е в реанимация в продължение на 95 дни и се прибира у дома точно преди Коледа.

Днес, на почти 7 месеца, Ноа все още изпреварва Розали, но Рис коментира, че „Тя е истински малък боец. Тя има своя собствена личност и изобщо не ни притеснява".

Ноа може да се търкаля вече и „всъщност показва признаци на пълзене, така че може да започне скоро, което ще бъде забавно“, добави Ребека.

„И двамата говорят, което е наистина сладко, защото си говорят помежду си. Прекрасно е. Те взимат чудесен контакт помежду си, което е много добре. Красиво е да ги гледаш“. /БГНЕС