„Америка на първо място“ се среща с „Унгария на първо място“

Когато Доналд Тръмп стана президент на САЩ, най-яростно настроеният срещу имиграцията европейски лидер видя възможност да си осигури международна легитимност за своите политики.

Но за повече от две години унгарският премиер Виктор Орбан - единственият лидер на ЕС, който подкрепи кампанията на Тръмп по време на изборите през 2016 г. - не успя да получи покана да посети Белия дом, въпреки че Тръмп прие много други европейски лидери.

Без покана за визита от Белия дом, унгарското правителство лобира за себе си пред законодателите в САЩ, Държавния департамент и Белия дом. Промените в ръководството на Държавния департамент започнаха да отварят врати за унгарското правителство.

И накрая, в понеделник Тръмп ще бъде домакин на Орбан в Белия дом, с което той ще стане първият унгарски премиер, посетил Белия дом, от 2005 г. насам.

Посещението „ясно повишава неговия профил“, каза бившият главен стратег на Белия дом Стив Банън, който се среща няколко пъти с Орбан и неговите висши помощници.

"Администрацията на Обама и Държавният департамент напълно изолираха Орбан. Той е човек, когото Тръмп наблюдава много внимателно," каза Банън, който напусна Белия дом през август 2017 г.

Но не е ясно колко приятелски ще бъде приветстван Орбан.

Докато ограничителната имиграционна политика и скептицизмът на Орбан относно международните институции отразяват собствената реторика на Тръмп, унгарският лидер е изправен пред критики от страна на ЕС, Държавния департамент и групите на гражданското общество, които твърдят, че ръководството на Орбан е разрушило демократичните ценности. Орбан е осъждан за ограничаване на свободата на пресата, подкопаване на независимостта на съдебната власт, преследване на независими неправителствени групи, насърчаване на расистки и антисемитски конспирации и разбиване на Централноевропейския университет, институция, основана от унгарско-американския милиардер Джордж Сорос.

"Ние ви призоваваме да повдигнете тези въпроси в срещата си с министър-председателя", пише в изпратено миналата седмица писмо до президента на една двупартийна група от американски сенатори, включително председателят на Сената по външната политика Джеймс Риш, член на Републиканската партия на президента.

А опасенията за китайското и руското влияние в Унгария също се очаква да бъдат разгледани на срещата.

В резултат на това съветниците на Белия дом предупреждават Тръмп за приемане с отворени обятия на Орбан, въпреки собствения афинитет на президента към унгарския лидер.

Един високопоставен представител на Белия дом каза, че макар “Унгария е голям съюзник”, това не означава, че Тръмп не е “обезпокоен” от демократичното отстъпление на Унгария.

Все пак, добави той, Тръмп е „въодушевен за тази среща. ... Той обича да приема чужди лидери в Белия дом. "

Лобиране

Унгария работи усилено, за да спечели администрацията на Тръмп след изненадващата победа на президента.

Бившият конгресмен републиканец Кони Мак, който лобира за правителството на Унгария до миналото лято, помогна да се проведе телефонният разговор между Тръмп и Орбан в седмиците след изборите в САЩ през 2016 г. След това той прекара голяма част от следващите 18 месеца, за да организира среща в Белия дом между двамата лидери, каза той в интервю.

"Това е нещо, върху което съм работил последователно", каза той. "Мисля, че направихме много крачки напред."

Публично, Орбан отправи куп похвали за Тръмп.

"Ние с ентусиазъм аплодирахме президента на Съединените щати, че мисли точно като нас, когато казва" Америка на първо място ". Ние казваме същото:" Унгария на първо място, а след това и всички други ", заяви унгарският лидер в реч от 2017 година.

В ранните си дни администрацията на Тръмп беше разделена на три лагера, когато става въпрос за Унгария: служители, които искат да се придържат към съществуващата политика на Америка за противопоставяне на разбиването от страна на Орбан на независимите институции; съветници, които не се интересуват много от Унгария и някои съветници, които се възхищават на Орбан ,

Така че Мак се обаждал, изпращал имейли и се срещал с десетки членове на Конгреса, както и с представители на Държавния департамент, служители от Конгреса и експерти в консервативния институт „Хъдсън“ и Фондация „Херитидж“, според разкрития. Той също така разговарял с Бил Степлен, тогава политически директор на Белия дом, и се срещнал с Андреа Томпсън, която по това време беше съветник по националната сигурност на вицепрезидента Майк Пенс.

Конгресменът републиканец Анди Харис, пред когото Мак лобира и 10 други законодатели, изпратиха писмо до бившия държавен секретар Рекс Тилърсън, като го призоваха да “организира подходящи срещи на високо равнище между лидерите на двете страни, за да се изгради взаимно доверие, да се затвърди в нашия съюзник нашата подкрепа и за хармонизиране на нашите подходи към нашите общи цели.”

Мак напомни на хората, пред които лобира, че Орбан е европейският лидер, който е най-близък до Тръмп, каза той.

Той също така разпространи четири отделни послания, в които отбелязва, че Орбан е „първият и единствен европейски държавен глава, който публично подкрепя Доналд Тръмп за президент на Съединените щати“, както и десетки имейли, които популяризират Унгария, включително онези, които рекламират подкрепата на Орбан за Израел, ключов въпрос за Тръмп.

Общо Унгария сега е ангажирала три вашингтонски лобистки фирми, които официално са регистрирани в Министерството на правосъдието като представител на чуждо правителство: Barnes & Thornburg, Munk, Policy Impact Communications. Правителството на Унгария също финансира унгарски организации в САЩ, някои от които се занимават с административни кръгове около Тръмп и консервативни мозъчни тръстове, докато не се регистрират като чуждестранни агенти в Министерството на правосъдието.

Уилям Никсън, председател и главен изпълнителен директор на Policy Impact Communications, заяви, че посещението на Орбан в Белия дом е "естествената следваща стъпка" след срещата на държавния секретар Майк Помпео с Орбан в Будапеща през февруари.

"Не мисля, че важността на тази среща може да бъде преувеличена", каза Никсън.

"След осем години, през които са били пренебрегвани до голяма степен от администрацията на Обама, това е добре дошла промяна", добави той.

Очакване

Банън каза, че вярва, че администрацията на Тръмп е започнала да се затопля до Орбан поради сливането на три неща: назначаването на Дейвид Корнщайн, близък приятел на Тръмп, за посланик в Будапеща; Помпео поема юздите в Държавния департамент; и нарастващото влияние на Китай в Европа.

Затопляне

Банън каза, че вярва, че в администрацията на Тръмп е започнало затопляне към Орбан поради сливането на три неща: назначаването на Дейвид Корнщайн, близък приятел на Тръмп, за посланик в Будапеща; Помпео, който пое юздите в Държавния департамент; и нарастващото влияние на Китай в Европа.

"Тилърсън не направи никакви промени, когато е бил там, а държавният департамент продължава да блокира Орбан", каза Банън, модел, който се променя при наследника на Тилърсън, държавния секретар Помпео.

А Корнщайн, от своя страна, не крие мнението си, че президентът е почитател на лидерския стил на унгарския премиер.

"Мога да ви кажа, познавайки президента от 25 или 30 години, че той би искал да е в положението на Виктор Орбан, но не е", каза Корнщайн пред в неотдавнашно интервю за Atlantiс.

Преди това пътуване Орбан формулира посещението като възможност да обсъди споделени възгледи относно миграцията.

"Един от най-важните въпроси на нашата среща ще бъде как можем да си сътрудничим на международни форуми в бъдеще за борбата с миграцията", заяви в радио интервю унгарският лидер.

В разговор с репортери в петък един старши служител на администрацията се съгласи - до известна степен.

„Мисля, че това, върху което искаме да се съсредоточим с унгарските си колеги и с премиера, и както всъщност сме го правили в много от срещите, е как да се справим с някои от по-широки въпроси”, каза официалният представител.

Но той подчерта, че повечето имиграционни и гранични разговори между САЩ и Унгария се провеждат на по-ниски нива. Срещата в понеделник е по-символична.

"Целта на тази среща е просто да укрепи стратегическите взаимоотношения между съюзниците, съюзниците в НАТО САЩ и Унгария - не е задължително просто изтъкване на всеки въпрос от двустранния дневен ред, което правим постоянно през последните две години," каза той.

Проблемните Пекин и Москва

За американските дипломати пътуването във Вашингтон не е непременно жест на добра воля към Орбан.

Срещата е „рутинна визита, която някога е трябвало да се случи“, каза един служител на Държавния департамент.

Това е също така възможност да се окаже натиск върху Орбан заради нарастващото влияние на Китай и Русия в Унгария.

"Загрижеността поради Русия е истинска", добави чиновникът.

Унгария озадачава съюзници, като многократно налага вето на срещи на високо равнище на министерските заседания на Комисията НАТО-Украйна, уж заради украинския език, който влияе негативно на унгарските общности в Украйна. „Много сме разтревожени от това“, заяви старши административен служител пред репортери в петък.

Междувременно руският президент Владимир Путин е чест посетител на Будапеща, едно от малкото места в ЕС, където получава топло посрещане.

Говорител на Държавния департамент заяви, че администрацията е обезпокоена, "че Русия ще продължи да разширява своето злокачествено влияние в Унгария".

Департаментът също така внимателно разглежда китайските инвестиции в унгарската инфраструктура. "Опитът на държавите в Азиатско-тихоокеанския регион показва, че ръкостискането на Пекин понякога идва с условия, които ще оставят Унгария задлъжняла както икономически, така и политически", каза говорителят.

Въпреки това, “Унгария е съюзник в НАТО”, добави говорителят. "Ние не сме съгласни по всеки въпрос, но сме поели ангажимент за укрепване на нашето партньорство и постигане на резултати по широк кръг от важни въпроси, включително сигурността и отбраната, енергийната сигурност, търговията и инвестициите."

Също така нараства опасението сред експертите относно потенциалното развитие на руската и китайската разузнавателна дейност в Унгария.

Един бивш служител на унгарското правителство каза пред „Политико“ , че основният проблем от гледна точка на сигурността е, че Будапеща е отворила вратите за руското и китайско влияние до такава голяма степен, че няма нито способността, нито желанието "на някакво ниво да постави под контрол" дейността на руските и китайските държавни компании в Унгария.

Бившият унгарски държавен служител очаква западните разузнавателни служби да станат по-активни в Унгария.

"Ако не можем или не искаме да изпълним тези задачи, тогава някой друг в съюза ще го направи вместо нас", каза официалният представител. „Но тогава няма да можем да се мусим.“

По време на посещението на Орбан се очаква американските власти да изразят загриженост относно работата на китайската фирма Хуауей за развитието на широколентовата интернет мрежа на Унгария.

"Усещането ми е, че [посещението] не е поради това, че президентът Тръмп обича Орбан", казва Кен Уейнстейн, президент на консервативния институт „Хъдзън“.

"Разбира се, ще увеличим сътрудничеството в отбраната с Унгария, но истинският подтекст вероятно е Китай, отношенията на Орбан с китайците и опитът да се постигне по-голямо сътрудничество по този въпрос", добави той.

Говорител на унгарското правителство отказа да коментира американските опасения относно връзките на Унгария с Русия и Китай.

„Срещата между президента Доналд Тръмп и премиера Виктор Орбан все още не е осъществена. Предлагаме да се свържете с нас след срещата ”, каза говорителят./БГНЕС

……………………

Даниел Липман, Лили Байер и Теодор Майер, „Политико“.