Алкарас загуби сет, но отстрани японец, Кокинакис сломи Вавринка в маратон

Световният номер 1 Карлос Алкарас постигна втори пореден успех на Откритото първенство на Франция по тенис, след като надви Таро Даниел с 6-1, 3-6, 6-1, 6-2 за около два часа и половина игра.


Испанецът започна силно срещата и след ранен пробив установи контрол върху случващото се на корта. Той направи още един, с което подпечата успеха си в частта. Във втората обаче Алкарас намали оборотите и това позволи на японския му противник да възстанови паритета. В третия сет испанският талант отново вдигна темпото на игра и след два бързи пробива дръпна с 5-0, като Даниел записа гейм на честта. В третата част 112-ият в света успя да върне пробив в началото на сета, но след това нямаше сили за повече и така загуби от по-именития си опонент.

В спор за място на осминафиналите Алкарас ще играе с Денис Шаповалов. 26-ият в схемата канадец елиминира от надпреварата Матео Арналди от Италия в четири сета.

Трикратният шампион в турнирите от Големия шлем Стан Вавринка, победител във френската столица от 2015, напусна турнира след поражение от Танаси Кокинакис в пет сета – 6-3, 5-7, 3-6, 7-6 (4), 3-6. Срещата продължи над четири часа и 40 минути.


Швейцарецът поведе в сетовете, но след това допусна обрат. Ветеранът съумя да докара сблъсъка до пета заключителна част, след като се оказа по-солиден в тайбрека на четвъртия сет, но в петия сякаш вече и силите го напуснаха, което донесе победата на австралиеца. Вавринка направи повече уинъри и по-малко непредизвикани грешки от съперника, но това не се оказа достатъчно за крайната победа и така той си тръгва от турнира, след като на старта спечели петсетов мач с испанеца Алберт Рамос-Винолас.

Кокинакис ще играе с 11-ия поставен Карен Хачанов в следващата фаза. Руснакът се справи с Раду Албот от Молдова в три сета. /БГНЕС