Алкарас и Рууд е мъжкият финал на Ю Ес Оупън

Карлос Алкарас се класира за дебютния си финал в турнирите от Големия шлем, след като спечели нова петсетова битка, сломявайки съпротивата на местния любимец Франсис Тиафо след успех с 6-7 (6), 6-3, 6-1, 6-7 (5), 6-3 за над четири часа и 20 минути игра.

Откриващата част бе решена в тайбрек, след като и двамата не допуснаха пробиви на собствен сервис. Тиафо имаше сетбол при 6-5 гейма, който бе отразен, а след това стигна до три поредни в тайбрека при 6-3 точки. 19-годишният му опонент обаче показа непримиримия си дух и спаси и тези три сетбола, преди да се пропука при четвъртия и общо пети шанс в сета за американеца да затвори частта в своя полза. Реакцията на Алкарас в следващите два сета бе показателна – той реализира цели четири пробива и даде само четири гейма на Тиафо.

Карлос Алкарас (д) срази Франсис Тиафо (л) в петсетова битка.

Талантливият испанец стартира ударно и в четвъртата част, когато направи ранен брейк, който бе върнат моментално от съперника. Алкарас дръпна отново с пробив, но Тиафо пак го върна, а след това спаси и мачбол за опонента при 4-5. Стигна се до нов тайбрек, който отново отиде на сметката на представителя на домакините. В заключителния сет Алкарас отново поведе с пробив, който бе върнат от Тиафо, но при следващия брейк за испанеца американецът нямаше сили да се върне в частта и мача, инкасирайки още един пробив, който сложи точка и на епичния им сблъсък. Алкарас завърши с осем уинъра повече и 15 непредизвикани грешки по-малко от Тиафо. Той е най-младият финалист в турнир от Шлема след сънародника си Рафаел Надал, който стана шампион на Ролан Гарос през 2005, когато бе едва 18-годишен.

На финала в неделя вечер испанският талант ще играе с норвежеца Каспер Рууд. Скандинавецът сложи край на серията на руснака Карен Хачанов, класирайки се за втория си финал в Шлема през сезона след четирисетов успех със 7-6 (5), 6-2, 5-7, 6-2 за малко над три часа игра.

Каспер Рууд е първият норвежец, който стига до спора за титлата в Ню Йорк.

Откриващата част мина през поделено надмощие и закономерно бе решена в тайбрек, след като двамата си размениха по два пробива. В дългия гейм Хачанов спаси два от трите сетбола за Рууд, но при третия бе сломен след най-дългото разиграване в турнира. Това вдъхнови норвежеца, който с лекота стигна до успех във втория сет, реализирайки два пробива. Един брейк в 12-ия гейм на третата част бе достатъчен за руснака да се върне в мача, но Рууд повтори сценария от втория сет и се поздрави с крайната победа за място на финала в Ню Йорк. Това е негов първи финал на Флъшинг Медоус и втори за годината след този в Париж, където отстъпи категорично на Надал.

Рууд и Алкарас ще спорят за дебютна титла от Шлема, както и за първото място в световната ранглиста. Един от двамата ще измести досегашния лидер в класацията на АТП Даниил Медведев, който не успя да защити титлата си на турнира след загуба от Ник Кирьос на осминафиналите. Алкарас и Рууд имат два мача помежду си, като и двата са спечелени от испанеца – последният е по-рано тази година, на финала на Мастърса в Маями. /БГНЕС