„Алфа Рисърч”: Малко над 10% преднина на Фандъкова пред Манолова

Настоящият кмет на София Йорданка Фандъкова запазва преднината си пред опонента си Мая Манолова в навечерието на балотажа на местните избори. Това показват данни на представително проучване на „Алфа Рисърч” сред 800 гласоподаватели, което е поръчано и финансирано от bTV.

Йорданка Фандъкова и Мая Манолова

Към момента 38,4% от анкетираните заявяват, че със сигурност ще гласуват, а 17% се колебаят. Сред сигурните гласоподаватели 83,3% са избрали своя фаворит.

55,3 на сто от решилите, че ще гласуват ще изберат Йорданка Фандъкова, а 44,7 на сто - Мая Манолова. За сравнение, при 100% обработени протоколи от първия тур, разликата между двете беше 8,58%, докато сега е 10,6%.

На балотажа най-силна се очертава да е „партията” на негласуващите – 44,6% от абсолютно всички анкетирани въобще не мислят да отидат до урните.

Какъв ще е съставът на новия Столичен общински съвет?

ГЕРБ има 27 съветници. ВМРО пък вкарват четирима общинари. Така двете формации заедно имат 31 гласа - или точно толкова, колкото трябват за мнозинство в общинския съвет от 61 души.

В същото време БСП имат 15 съветници и със сигурност ще са в опозиция.

"Демократична България" и независимият кандидат-кмет Борис Бонев, който беше избран за общински съветник, общо имат 13 гласа. Любопитното тук е, че гласовете за синята листа и независимия Бонев, който обаче не беше регистрирал листа, са общо 100 000, а гласовете за ГЕРБ, които имат много повече съветници - 130 000.

„Атака” има двама съветници - един от тях е Волен Сидеров, който днес беше освободен от парламента по негово желание.

Настоящото изследване е проведено в периода 28 – 30 октомври 2019 г. от Алфа Рисърч и е възложено и финансирано от bTV.

Изследването е проведено сред 800 пълнолетни жители на гр. София с право да гласуват в местните избори. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. /БГНЕС