Александър Чеферин бе преизбран за президент на УЕФА

Александър Чеферин бе преизбран за президент на УЕФА на 47-ия конгрес на централата в Лисабон, Португалия. 55-годишният словенски адвокат е начело на УЕФА от 2016 година. Той ще продължи да води организацията поне в следващите четири години. Чеферин бе единственият кандидат за поста.

"Това е голяма чест, но и огромна отговорност към вас и футбола. Бис искал да ви благодаря с цялото си сърце за безрезервната подкрепа. Тя означава много за мен", сподели словенецът след гласуването.

Преди това Чеферин нападна проекта за Суперлигата в изказване от трибуната. „Казват, че искат да спасят футбола, но истината е, че основателите на Суперлигата са вълкът, готов да изяде бабата. За щастие никой не умря от това. Тяхното поведение е проява на егоизъм, алчност, която е над солидарността. Срамна лъжа. Наследници вместо строители. Те се борят за финансова печалба, а не за трофеи. Футболът е спорт за хората. Футболната приватизация е мит и трябва да се промени. Шампионатите са крайъгълният камък на нашия проект. Имаме подкрепата на ECA [Асоциацията на европейските футболни клубове] и благодарим на Насер Ал-Хелаифи. Ако пропастта между богати и бедни продължи да се разширява във футбола и в обществото, моделът може да не е жизнеспособен. Трябва да се направи нещо и за средната класа. За целта увеличихме броя на състезанията, например създадохме Лигата на конференциите“, каза той. /БГНЕС