Алегри се завърна начело на Ювентус

Бившият наставник на Ювентус Масимилиано Алегри се завръща на поста старши треньор на „Старата госпожа“, заменяйки Андреа Пирло, съобщиха от пресслужбата на „бианконерите“.

Между 2014-2019, Алегри донесе пет титли на Серия А и четири Купи на страната на Юве.

Тимът обяви по-рано раздялата с Пирло, за когото това бе първа голяма в треньорската професия. Световният шампион с Италия от 2006 наследи Маурицио Сари през 2020, но не успя да оправдае очакванията през изминалата кампания – бившият наставник на младежите до 23 г. на торинци хвана в последния момент влака за Шампионска лига догодина, като допусна и разочароващо поражение от Порто в осминафиналите на най-престижния европейски клубен турнир. Ювентус бе детрониран от Интер в Серия А след девет поредни титли, а единственият трофей в трудния за клуба сезон бе Купата на Италия.

Алегри подписа договор до 2025 година. Той ръководи Юве между 2014-2019, печелейки пет поредни титли на Серия А и четири пъти Купата на страната. След като напусна „Алианц Стейдиъм“ специалистът си взе почивка от треньорството. „Масимилиано Алегри е отново мениджър на Ювентус. Алегри намира пейка, която познава отлично, клуб, който обича и който му отвръща със същото – днес започва едно ново приключение заедно към нови цели“, споделиха в клубно изявление от „Старата госпожа“.

Това е поредната треньорска рокада в клуб от топ 10 на Серия А – осем отбора смениха наставниците си, като сред по-забележителните промени са напускането на Антонио Конте, който изведе Интер до титлата, назначението на Жозе Моуриньо за треньор на Рома и напускането на Дженаро Гатузо, който води Наполи, в посока Фиорентина. Единствено Милан и Аталанта остават верни на треньорите си засега – съответно Стефано Пиоли и Джан Пиеро Гасперини. /БГНЕС