Алберт Попов с 9-о място в слалома, злато за Клеман Ноел

Българският скиор Алберт Попов влезе в топ 10 на мъжкия слалом на Зимните олимпийски игри в Пекин, след като завърши на 9-о място във втория манш от дисциплината в китайската столица.

Попов, който бе 9-и след първото каране, даде осмо време във втория манш и в крайна сметка се поздрави с престижно класиране в челната десетка. Той не успя да подобри рекорда на Петър Попангелов, който има две шести места в дисциплината от Игрите в Лейк Пласид през 1980 и Сараево четири години по-късно.

Алберт Попов.

Току-що разбрах, че стартът ми изяде шансовете за по-предно класиране. Това ми беше целта. Не ме интересуваше дали ще завърша, просто исках да видя, че мога и да покажа, че мога. Знаех, че съм стабилен, за да стигна до финала. Трасето беше по-лесно от първото. Имаше доста капани в трасето. Яд ме е малко, но да видим какво ще излезе. Теренът е много пипкав. Трасето специфично. Опитах се да съм максимално чист и да правя малко грешки и да рискувам. Когато караш на това ниво и искаш най-доброто спускане се допускат грешки. В Корея си спомням, че бях наивен и не знаех какво ме очаква. Тогава имаше повече притеснение“.

Карам с хора, с които карам цял сезон. Знам, че мога да ги победя. Гледам на нещата по друг начин. Карах освободено, не съм бил напрегнат. Смятам, че имаше някоя и друга забележка, но цялостно погледнато съм доволен. Надявам се да имаме все повече състезатели в Световната купа. На Камен му трябва малко стабилност и ще го гледаме в Световната купа. През последните години работихме константно, за да показвам резултати. Вярвам, че нещата за тройката са близо. Вярвам, че мога да бъда фаворит и трябва да работя много", каза Попов след спускането си във втория манш.

Другият ни представител – Камен Златков, също започна силно с 20-о време след първия манш, но не успя да финишира във втория. Попов завърши на +1.06 сек от олимпийския шампион Клеман Ноел от Франция. Ноел остави на второ място на почетната стълбичка далия най-добро време след първия манш Йоханес Щролц от Австрия, който даде едва 13-о време във второто каране. С бронза ликува норвежецът Себастиан Фос-Солевог.

Клеман Ноел.

Топ 10 допълниха още норвежецът Хенрик Кристоферсен, швейцарците Лоик Меяр и Даниел Юл, германецът Линус Щрасер, италианецът Джулиано Рацоли и представителят на Руския олимпийски комитет Александър Корошилов. Общо шестима не финишираха във втория манш, сред които и бронзовият медалист от Пьонг Чанг Михаел Мат от Австрия, а полякът Михал Ясичек бе дисквалифициран.

За Ноел това бе първо олимпийско злато в кариерата, след като той остана четвърти в дисциплината преди четири години в Пьонг Чанг. Франция завоюва четвърти златен медал в Пекин, като страната има още седем сребърни и две бронзови отличия. /БГНЕС