Алберт Попов с 19-то място в Гармиш, Кристоферсен грабна победата

Алберт Попов завърши на 19-то място в слалома в Гармиш-Партенкирхен, кръг от Световната купа по алпийски ски. 24-годишният българин не успя да покаже максимума на възможностите си, но бе солиден и в двата манша, като даде 18-то време в първия и 17-то във втория. Това му отреди 19-та позиция в крайното класиране, а другият ни представител днес Камен Златков даде 43-то време в първия манш и не се класира за втория.

Алберт Попов

Победата в Гармиш грабна норвежецът Хенрик Кристоферсен, който бе втори след първата част на състезанието, но постави под напрежение лидера Тангуй Неф от Швейцария, който не успя да завърши втория манш. По този начин Кристоферсен завърши с общо време 1 минута, 46.14 секунди и остави на 14 стотни зад себе си французина Лоик Меяр. На трета позиция финишира Мануел Фелер от Австрия (+0.51 секунди).

В класирането за дисциплината Попов сме смъкна с една позиция и вече е 22-ри с 97 точки. От своя страна Кристоферсен, който записа 25-та победа в Световната купа, се изкачи със седем места и вече е втори с 256 точки, само една по-малко от лидера Лукас Бротен от Норвегия, който не успя да завърши днешния старт. Много близо до върха са още Меяр (247 точки) и Фелер (245). Първите пет в генералното класиране не стартираха днес, като швейцарецът Марко Одермат продължава да има огромна преднина от 375 точки на върха.

Утре в Гармиш ще се проведе още един слалом.

При жените чехкинята Естер Ледецка постигна първа победа от началото на сезона, след като спечели спускането в Кранс Монтана, Швейцария. Трикратната олимпийска шампионка (две титли в сноуборда и една в алпийските ски) демонстрира страхотна скорост по трасета и завърши за 1 минута, 30.17 секунди, като остави на 21 стотни зад себе си Ранхилд Мовинкел от Норвегия.

Естер Ледецка бе най-бърза в Кранс-Монтана

На трето място завърши австрийката Корнелия Хютер (+0.42 секунди), а с най-добро класиране от представителките на домакините се отличи Приска Нуфер, която финишира четвърта. За жалост на местната публика Лара Гут-Бехрами отпадна, а Корине Зутер даде 10-то време. Доминаторката в дисциплината в последните години София Годжа завърши на 12-то място.

За Ледецка това е първа победа през сезона и общо трета в кариерата ѝ (две в спускането и една в супергигантския слалом), като тя се изкачи до седмо място в класирането на дисциплината със 123 точки. Годжа остава начело в подреждането с 422 точки, 65 повече от втората Зутер, а с шанс за малкия кристален глобус е и австрийката Рамона Зибенхофер (302 точки). В генералното класиране лидерка е Микаела Шифрин с 1026 точки. Американката пропусна днешния спорт, а основната ѝ конкурентка Петра Влъхова успя да вземе само две точки след 29-то си място. Словачката, победителка от миналия сезон, има 1011 точки.

Утре в Кранс-Монтана ще се проведе още едно спускане при жените. /БГНЕС