"Ал Джазира": Кой стои начело на талибаните

Талибаните успяха да поемат контрола над по-голямата част от страната само за няколко дни. След като овладяха и столицата Кабул установиха пълен контрол над Афганистан, както в периода от 1996 до 2001 г. Ето кои са най-известните лидери на талибаните:

Мулла Хайбатула Ахундзада е настоящият върховен лидер на талибаните

Мулла Хайбатула Ахундзада пое ръководството на талибаните през май 2016 г. след убийството на своя предшественик Ахтар Мохамед Мансур при атака на американски дронове на пакистанска територия.

Преди Ахундзада да поеме ръководството на талибаните, за него се знаеше малко, освен че се интересува повече от съдебни и религиозни въпроси, отколкото от изкуството на войната.

Той има голямо влияние сред талибаните и е главен съдия в шериатските съдилища. Въпреки това анализаторите смятат, че ролята му на ръководител на движението ще бъде по-скоро символична, отколкото реална.

Хайбатула Ахундзада, чийто баща е бил имам в местна джамия, е роден в южната афганистанска провинция Кандахар, която е родина на пуштунските племена и се смята за „родно място” на талибаните.

Ахундзада се справи с две трудни задачи: той трябваше да обедини талибаните след смъртта на мулла Ахтар Мохамед Мансур и да разкрие истината за основателя на талибанското движение, мулла Мухамед Омар, чиято смърт беше държана в тайна няколко години. Ахундзада не обича публичността и се задоволява само с редки речи по случай мюсюлманските празници.

Мулла Абдул Гани Барадар - един от основателите на талибаните

Абдул Гани Барадар е роден в провинция Урузган (южен Афганистан), но е израснал в Кандахар. Той е един от основателите на движението на афганистанските талибани заедно с мулла Омар, който почина през 2013 г., но смъртта му стана известна едва две години по-късно.

Неговият живот, подобно на живота на много афганистанци, се променя след съветското нашествие през 1979 г. Той става муджахидин и се смята, че се е бил рамо до рамо с мулла Омар.

През 2001 г., след нахлуването на САЩ и падането на талибаните от власт, за Барадар се предполага, че е бил част от малка група бунтовници, които са били готови да признаят новото правителство в Кабул. Но тази инициатива се е провалила.

Мула Барадар става ръководител на военното крило на талибаните. През 2010 г. той е арестуван в пакистанския град Карачи, но през 2018 г. беше освободен по искане на Вашингтон.

Тъй като Барадар е уважаван от различни фракции на талибаните, той беше назначен за ръководител на политическата служба на талибаните в Доха. Той води преговори с американците, което осигури изтеглянето на чуждите войски от Афганистан, а след това и мирните преговори с афганистанското правителство, които в крайна сметка се оказаха неуспешни.

Сираджудин Хакани - ръководител на „Мрежата Хакани”

Сираджудин Хакани е син на известния лидер на антисъветския джихад Джалалудин Хакани, заместник-ръководител на талибаните и лидер на „Мрежата Хакани” (най-радикалното крило на движението на талибаните).

Вашингтон смята „Мрежата Хакани”, основана от баща му за терористична организация и една от най-опасните групи, които са се борили със силите на САЩ и НАТО в Афганистан през последните две десетилетия.

„Мрежата Хакани” е известна с използването на атентатори -самоубийци и е поела отговорност за най-тежките нападения в Афганистан през последните години.

Тя също беше обвинена, че е убила някои високопоставени афганистански служители и е държала граждани на няколко западни държави като заложници, преди да ги освободи, след като получи откуп или размяна за пленени терористи. Например американският войник Бергдал беше освободен през 2014 г. в замяна на петима афганистански затворници, които излежаваха присъди в Гуантанамо.

Известни със своето бунтарство, бойни умения и сила, бойците от „Мрежата Хакани” действат в планинските райони на източен Афганистан и оказват силно влияние върху решенията на талибаните.

Мулла Якуб Мохамед Омар

Мулла Якуб е син на мулла Мохамед Омар. Той е ръководител на военната комисия на талибаните, която определя стратегическите насоки за войната срещу афганистанското правителство.

Като син на безспорен лидер на талибаните той е обединяваща фигура в мощното и пъстро движение. Някои анализатори смятат, че назначението му за ръководител на военната комисия на талибаните през 2020 г. е чисто символично. /БГНЕС