Актуализираха бюджета на НЗОК, здравната вноска се запазва

Парламентът прие окончателната актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), предаде репортер на БГНЕС.

Постигнато е балансирано бюджетно салдо, стана ясно от председателя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Карамански, без да се налага увеличение на здравноосигурителната вноска, която се запазва в размер на 8%.

На извънредно заседание днес ресорната комисия размести показателите, за да не се налага повишаване на вноската и редактира разходната част.

Така до края на 2021 г. бюджетът на Здравната каса се увеличава със 105 млн. лева. В тях се включват 14-те млн. лв., предвидени за заплащането на 10 лв. на медицински експерт, поставил ваксина срещу COVID-19. Средствата за първичната и специализираната извънболнична помощ се повишават с по 2 млн. лв. За дентална помощ ще отидат 18 млн. лв., а за медико-диагностична дейност – 16 млн. лв. За диетични храни за специални цели и лекарствени продукти – 25 млн. лв. Здравно-осигурителни плащания за болнична помощ - 14 млн. лв., а допълнителни 2 млн. лв. ще има и за зъбни протези в областта на денталната медицина. /БГНЕС