Ако следваме будителите, вървим в правилната посока

„Посоката е начертана от нашите народни будители. Ако вървим по техните стъпки, вървим в правилната посока“. Това заяви известният български писател Антон Дончев, предаде репортер на БГНЕС.

Ден след 1 ноември – общобългарският празник, ознаменуващ делото на българските просветители, авторът на „Време разделно“ произнесе реч пред свои колеги писатели и дейци на науката и културата, повод за която стана представянето на поредната книга от поредицата „Дълг и чест“, посветена на възрожденеца Марин Дринов.

„Не тръгват хора гладни и боси – имат си градини, имат си къщи, ще видите в книгата какви градове са били Панагюрище и Копривщица, хората обаче оставят градините, цветята в градините и отиват да се бият за това, което се нарича човешко достойнство. Няколко милиона години природата или това, което често наричаме Бог, се е мъчил да изправи човека. Той е бил направен, както всички животни, да върви на четири крака. Очевидно това е най-добрата възможна опора. Природата или Бог, си поставя за задача да изправят едно същество на два крака и го постига. В момента ние стоим изправени. В нас има нещо – достойнство. В името на това нещо нашите деди отидоха да умрат – за човешкото достойнство. Като празнуваме Денят на народните будители, празнуваме Денят на човешкото достойнство“, заяви Антон Дончев.

Автор на ценното изследване на живота и делото на Марин Дринов е поетът и председател на Съюза на българските писатели – Боян Ангелов.

„Марин Дринов успя през възраждането да направи така, че да превърне България в една държава със славни традиции и славно минало. Неговите колеги и следовници, между които и проф. Васил Златарски, са го наричали Паисий Хилендарски на 19-тото столетие. Но дали той е заслужил тази висока почит, може да се види от делата му, които са многобройни и възвишени“, смята авторът.

По време на церемонията грамоти и награди от Съюза на българските писатели получиха български автори, а специална награда от издателство „Захарий Стоянов“ бе връчена на кмета на Генерал Тошево – Валентин Димитров, който бе отличен за развитието на културата и образованието в своята община. /БГНЕС