Атанас Атанасов, управител на фирма „Щарк“ – един от първите производители на лавандула в Добруджа, разказа пред БГНЕС за проблемите в бранша. Те настъпват през 2018 г., когато има дефицит на лавандулово масло.
„Този дефицит доведе до екстремно завишаване на цените. От там много хора тръгнаха да отглеждат лавандула, което пренасити пазара. Вследствие на това пренасищане цените спаднаха. Получи се двоен ефект, освен пренасищането имаше и намаляване на консумацията на лавандулово масло заради световната икономическа криза, предизвикана от пандемията от Ковид-19“, обясни Атанасов.
Двойният ефект се изразява в свръхпроизводство в България и намалено потребление в света, което довежда до настоящата кризисна ситуация, характеризираща се с екстремно ниски цени от порядъка на 20-40 лева за килограм, което прави производството на лавандула нерентабилно.