Ако не се намалят площите с лавандула, браншът ще агонизира

Засяването на големи площи лавандулови насаждение в България направи страната ни лидер в производството на лавандулово масло. Ние произвеждаме повече лавандулово масло, отколкото има нужда световния пазар, но цените спаднаха и производството на лавандулово масло стана нерентабилно, предаде репортер на БГНЕС.

Атанас Атанасов, управител на фирма „Щарк“ – един от първите производители на лавандула в Добруджа, разказа пред БГНЕС за проблемите в бранша. Те настъпват през 2018 г., когато има дефицит на лавандулово масло.

„Този дефицит доведе до екстремно завишаване на цените. От там много хора тръгнаха да отглеждат лавандула, което пренасити пазара. Вследствие на това пренасищане цените спаднаха. Получи се двоен ефект, освен пренасищането имаше и намаляване на консумацията на лавандулово масло заради световната икономическа криза, предизвикана от пандемията от Ковид-19“, обясни Атанасов.

Двойният ефект се изразява в свръхпроизводство в България и намалено потребление в света, което довежда до настоящата кризисна ситуация, характеризираща се с екстремно ниски цени от порядъка на 20-40 лева за килограм, което прави производството на лавандула нерентабилно.

Таня Аптиева е технолог по производството на етерични масла с над 30-годишен опит в бранша, работила в Института по розата в Казанлък и пуснала три дестилерии. Според нея изходът от създалата се ситуация е в намаляването на площите с лавандула. Докато това не се случи браншът ще страда. Освен това в Северна България един от компонентите, определящи качеството на лавандуловото масло, е по-нисък и това го прави по-некачествено от маслото в Южна България. Това също трябва да повлияе на решението на земеделските стопани да намалят своите площи в Северна България, за да настъпи регулация, добавя технологът.

„Лавандулово насаждения трябва да останат при хората в Северна България, които са преработватели и имат дестилерии. Всички останали трябва да сменят тази култура“, подчерта Аптиева.

Атанасов също се надява на скорошна регулация, но не може да каже кога точно ще настъпи. „България е световен лидер в производството на лавандула, но вследствие на екстремните ситуации от 2018 г. много от производителите и потребителите на лавандулово масло го изкараха от своите формули на производство. Съответно спадна потреблението на лавандула, но сега очакваме обратният процес“, каза производителят.

Интересуваме се как държавата може да помогне за преодоляване на кризата. Отговорът, който получаваме и от двамата е сходен – държавата е абдикирала.

„Тя не дава нито съвети, нито препоръки, нито определя местата на културите, които биха заместили лавандулата в Северна България и така хората ще изпадат всяка следваща година в агония“, предупреди Таня Аптиева. Тя препоръчва на хората, които не са засели площи по европейска програма да се освободят от лавандулата.

Според Атанасов държавата няма воля да помогне. „Можем да си помогнем като работим правилно. Да сме честни и открити пред нашите чуждестранни партньори. Чува се, че има доста върнати партиди от лавандулово масло, съответно спада доверието към българския производител и много трудно то се възстановява след това. Работим в посоката да ни вярват и да разчитат, че ние сме сериозен партньор. За съжаление, много трудно печелим доверие и много лесно го губим в някаква такава ситуация“, каза той.

За да оцелеят в кризата производителите на лавандула затварят производствения цикъл.

Подбираме правилните сортове, които сами си произвеждаме. След това ги изваряваме в наша дестилерия, контролираме производствения процес, стигаме до крайния продукт и заставаме пред партньорите и казваме: можем да гарантираме това, което ви предлагаме“, заяви Атанасов и добави, че това е пътят за стабилизиране на бранша, но това е дълъг и труден процес.

Таня Аптиева смята, че на пазара трябва да останат само хората с програми и с фабрики за преработката на суровината. „Така много бързо, за около 5 години ще настъпи регулирането на цените“, убедена е експертката. /БГНЕС