Акад. Григоров: В душата си българинът е добър и готов да подаде ръка

Случилото се в Турция и Сирия е световна трагедия, десетки хиляди са загинали. В този момент човечеството отново се обедини, за да помогне. И отново българският народ беше един от първите, който каза „отиваме и помагаме“. Това демонстрира, че в душата на българина е останало нещо, което сме наследили от нашите баби и дядовци – да бъдем добри, да бъдем усърдни, да бъдем готови да подаваме ръка. Само за един ден ние събрахме по банковата сметка повече от 600 хил. лв. Това са средства, които реално ще отидат в Турция и в Сирия.

Това каза в интервю за БГНЕС председателят на Българския Червен кръст (БЧК) акад. д-р х.к. Христо Григоров.

Той обясни, че номерът 1466, на който всеки, който иска да помогне с един лев чрез SMS, първоначално е бил за набиране на средства за Украйна, но от датата на обявяване на дарителската кампания в помощ на Турция и Сирия, на него започват от нулата да се набират средства за оказване на помощ на пострадалите при опустошителното земетресение. Председателят на БЧК е категоричен, че средствата за Украйна нямат общо със средствата за Турция и Сирия.

„Нашата сила е в това, че ние успяваме да обединим зад хуманитарната идея на Червения кръст корпоративния бизнес, вас, медиите, нормалните хора и това е ръката, която подаваме – тя е силна, именно защото сме заедно“, заяви той.

Акад. Григоров подчерта, че БЧК ще продължава да помага и добави, че страната ни беше сред първите, които изпратиха спасителни екипи и кучета. Той обяви, че сега се готви и една голяма хуманитарна помощ. „Трябва да благодарим на нашето правителство, че незабавно отпусна самолетите, което не е лесно, но те заминаха, носеха помощ. Това е една съпричастност. Утре това може да се случи и с България, така че съседите помагат първи“, отбеляза председателят на БЧК.

Той уточни, че на хората трябва да се помогне най-вече с нови зимни дрехи, защото е студено, температурата пада до минусови градуси, а възрастни хора, бебета и деца са на улицата. „В нашата банкова сметка и на номер 1466 събираме финансов ресурс и аз ви благодаря, че отворихте душите си и помагате, така че продължаваме напред“, допълни акад. Григоров и посочи, че в регионалните структури на БЧК в цялата страна могат да бъдат направени дарения, като в столицата това може да бъде се случи в централата на БЧК, както и в националния склад на неправителствената организация в Лозен.

По думите на председателя на БЧК отново се демонстрира добротата на българина. Той сподели, че постоянно провежда телефонни разговори и много хора отиват при него с питане как могат да помогнат. „Това говори за една съпричастност, за едно желание, за една позиция и за едно възпитание, и аз много ще се радвам, ако това, което ние сме наследили от нашите баби и дядовци, и родители – да бъдем милосърдни, да бъдем готови да помогнем, го предадем и на нашите деца и на нашите внуци, защото никой не е гарантиран за бъдещето“, изрази мнение акад. Григоров.

Той отбеляза, че когато се говори за помощ, тя не е само на БЧК, а е на целия български народ, като изрази благодарност към всички хора, които се отзоваха на дарителската кампания до момента. „Искам да благодаря на българския народ, че отново ни гласува доверие, отново банковата сметка се пълни непрекъснато и знаете ли защо, защото хората ни имат доверие“, добави председателят на БЧК.

Акад. Григоров съобщи, че когато БЧК обяви кампания, парите, които събира, се разходват на базата и в присъствието на един обществен съвет, в който има журналисти и нормални хора. „Когато човек дари един лев, той иска да знае къде отива този лев и ние се отчитаме, и затова хората ни имат доверие, и затова само за един ден близо 600 хил. лв. влязоха в нашата сметка“, коментира още той, като обяви, че е получил обаждания от представители на корпоративния бизнес, които също ще дарят достатъчно големи средства за оказване на помощ на пострадалите при земетресението държави.

„Нашата световна централа в Женева направи един апел, ние също участвахме – преведохме известна сума в рамките на нашите възможности, така че тук говорим вече не само за съпричастността на БЧК, тук говорим за съпричастността на световните хуманитарни организации, за хуманността, която е в сърцето на хората. Трябва да си помагаме и да сме единни, за да бъдем силни, за да може ръката, която подаваме, да има възможността да изправя хората. Благодаря ви още един път! Обичаме ви и нека Господ да пази България! Дано това никога да не се случи при нас“, заключи акад. Христо Григоров. /БГНЕС