Акад. Денков: В кратки срокове трябва нов бюджет

В нормални кратки срокове трябва да се направи нов бюджет с нормален дефицит. Предложеният дефицит е абсурден. Това заяви акад. Николай Денков, след срещата си с президента Румен Радев, на която връчи папка с успешно изпълнен втори мандат, предаде репортер на БГНЕС.

"Бюджетът е много важен. Трябва да се изтегли този и в максимално кратки срокове да се направи нормален без този абсурден дефицит", подчерта акад. Денков и добави, че остава на финансовия министър да подготви бюджета, да събере информация.

Очакваме днес или най-късно утре да бъде издаден указът на президента, който позволява в НС да бъде гласуван кабинетът. Казах, че е много важно да се направи спокоен, плавен преход във властта, така че хората да знаят, че няма да има допълнително напрежение, така че разговорът между двама ни с президента бе как да създадем това спокойствие. Много е важно при предаването на властта служебните и новите министри да седнат за 1-2 часа да си кажат приоритетите и къде има проблеми“, каза бъдещият премиер.

Коментирайки възможната вълна на обществено недоволство, той заяви следното: „Не виждам от какво могат да бъдат недоволни хората. След пети избори се опитваме да направим правителство, за да може да се работи. Става дума за много реформи и законопроекти, които МС трябва да изготви и внесе в НС. Има голямо забавяне“.

Акад. Денков подчерта, че всички участници в този кабинет са на много високо ниво.

„Ще видим каква ще е подкрепата утре. Това, което можехме да направим по отношение на проектосъстава, той да бъде приемлив и едновременно с това експертен. На много високо ниво са всички участници в този кабинет, надявам се, че това ще бъде оценено и той ще бъда гласуван“, каза той.

По отношение на работата с президента, акад. Денков каза: „Ние сме работили с него години наред, познаваме се достатъчно добре. Надявам се, че ще влезем в нормален работен режим“.

Според него няма никакъв знак в това, че Мария Габриел не е присъствала днес при президента. „Вчера имахме многочасов разговор с Мария Габриел, много конструктивен. Не търсете интриги там, където няма“, призова той.

Акад. Денков подчерта, не е случайно, че ръководителите на партиите са зад него, защото няма как това правителство да е успешно, ако не работи с тях в парламента. „Много е важно тази координация да се осъществи“, добави той.

Относно службите акад. Денков уточни, че те трябва да служат на България. “Точно поради тази причина цялата идея на тяхното избиране е да има разпределена отговорност, да не се избират само от МС, допреди няколко години е било и с НС. В един момент е прехвърлен към президента, каза още той.

“Тази конструкция работи добре до момента, в който служебните правителства станат по-дълги от редовните. Тогава се оказва, че разделението на властите не съществува, всъщност службите в момента са избрани от един единствен човек и той е президентът през служебните правителства. Не казвам, че това е лошо, това което казвам е, че няма как изпълнителната власт да си върши работата, ако не работи в синхрон със службите. Ние искаме изпълнителната власт да работи заедно със службите. Трябва да има разделение и то може да бъде между изпълнителната власт и парламента, би могло да бъде между изпълнителната власт и президента и там трябва да се намери най-доброто решение”, поясни още акад. Николай Денков. /БГНЕС