Акад. Денков: Русе е в центъра на магистралите по коридора Север-Юг

Започна изграждането на магистрала "Русе – Велико Търново". Първата копка в района на Бяла направи министър-председателят Николай Денков, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

„През последните 7-8 години на няколко пъти съм идвал в Русе, винаги във връзка с Русенския университет и академичното развитие на града. Прави впечатление амбицията на Русе да бъде един от водещите градове в страната и да дава пример в това отношение“, посочи акад. Денков.

Той подчерта и ролята на Русе в първите стъпки по пътя на демокрацията в края на 80-те години на миналия век. „Но за да може това да се случи, не трябва да имаме усещането, че Русе е някъде накрая на България“, каза премиерът.

Той припомни срещата си с министър-председателите на Румъния и Гърция преди месец в Евксиноград, на която бе обсъдено развитието на коридорите по оста Север-Юг. „Сложихме едни карти, погледнахме ги и се оказа, че Русе е в центъра на магистралите, които искаме да развием от пристанищата на Егейско море нагоре към Румъния, Молдова и Украйна“, подчерта премиерът Денков.

Министър-председателят отбеляза, че за да може тази перспектива да се реализирам, трябва да можем да довършим това, което сега започваме. „Ще отнеме няколко години, но всички са убедени, че трябва да вложим енергия, за да стане много бързо тази магистрала, от която ще има полза не само Русе, но и целият регион“, заяви акад. Денков.

Трасето ще е с дължина от близо 133 км. То ще започва от района на Дунав мост при Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът се разделя в посока „Шипка“ и Прохода на Републиката. Автомагистралата е разделена условно на 3 участъка, като строителните дейности започнаха от обхода на град Бяла.

Очаква се строителството да започне през следващата година и да приключи в рамките на 5 години. /БГНЕС