Акад. Антон Дончев: Благовест Сендов печелеше приятелите с толерантност

С химна на България и минута мълчание започна поклонението пред акад. Благовест Сендов. Централното фоайе на бившия Партиен дом се оказа тясно за десетки учени, политици и граждани, който дойдоха да се преклонят, предаде репортер на БГНЕС.

Пред тленните останки на големия политик, дипломат и учен, бяха дошли да изразят уважение председателите на Народното събрания Огнян Герджиков, Цецка Цачева и Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков, кметът на София Йорданка Фандъкова, акад. Антон Дончев, бивши и настоящи министри и депутати от левия и десния политически спектър.

Цвета Караянчева определи Сендов като един от най-забележителните председатели в историята на българския парламент. „Едно от най-важните неща, които го отличаваха, беше не грижа за собственото му израстване, а способността му да дава светлина на другите. Той носеше в сърцето си една много по-голяма мечта – за просветен ум, прогресивна и силна България“, заяви председателят на настоящия парламент.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски отбеляза, че духовното наследство на акад. Сендов е завещало да обичаме страната си и да даваме пример за идните поколения.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков заяви, че ще запомни Благовест Сендов с желанието приятелски да помага на по-младите си колеги, с неизменната си деликатност и съвети. „Истинската причина да го обичаме и уважаваме, че винаги се отнасяше човешки с всички. Всичките постове не накараха акад. Сендов да забрави, че е един от нас. Никога не съм го виждал да се държи надменно“, спомни си ректорът на най-старото у нас висше учебно заведение.

Акад. Антон Дончев сравни Благовест Сендов с воин. „Човекът, който стои до нас беше едновременно воин с шлем, с щит, с меч и учен с бял лист, който се бореше на страната на светлината. Най-голямото му постижение, че печелеше приятелите с толерантност и разбиран. Иска ми се да изпратя Благовест с думите, когато Кирил си е отивал, той казал на брат си Методий: „Аз паднах на браздата, ти продължи нататък“. Това, което Благовест щеше да ни каже – „аз паднах на браздата, вие виждате къде сочи, хващайте дръжките и ралото и вървете натам, където вървях аз“, завърши словата си бележитият ни писател.

Световноизвестният математик почина на 87-годишна възраст на 20 януари. Акад. Сендов е изтъкнат държавник и общественик - ректор на Софийския университет, главен научен секретар на Българската академия на науките, председател на Българската академия на науките, председател на Народното събрание на Република България и посланик на България в Япония. /БГНЕС